Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 18.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold i høyden. Nysnøflak over skoggrensa kan være ustabile. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Situasjonen fra lørdag vil vedvare. Litt påfyll av nysnø kan føre til noen få ferske fokksnøflak i leområder, særlig mot S.
Vær obs på at det finnes et svakt lag av kantkornet snø så må tas hensyn til ved vegvalg. Sannsynligvis skal det en del til for å påvirke dette laget, men særlig der snødekket er tynt kan en enkelt skiløper være uheldig å løse ut skred. Det er før snøfallet observert rim og kantkornet snø på overflaten en del steder, enkelte steder kan nysnøen ha lagt seg over dette og gi ustabile lommer hvor en skiløper lett kan løse ut skred.
Dersom sola titter fram vil det kunne føre til noen løssnøskred i bratt sydvendt terreng.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. mars 2019

Det har vært varierende snøoverflate de siste dagene, både hard skare, fokksnø av varierende hardhet og fin løs snø i skjermede formasjoner. Snøen har vært fuktig opp til ca 5-600 moh. Sola har tatt godt i bratte fjellsider mot S og SV, i slike områder har det dannet seg et nytt skarelag.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn mot gammelt smelteomvandlet snødekke, andre steder litt høyere i snødekket. Man kan finne kantkornlag i alle himmelretninger der det ligger fokksnø over. Observasjoner tyder på at det varierer hvor lett det er å påvirke kantkornlaget, de fleste steder skal det mye til for å påvirke det, men det kommer også enkelte observasjoner av drønn. Sjansen for på påvirke det virker størst på ryggformasjoner hvor snødekket er tynt.

Det ble fredag og lørdag observert overflaterim og stedvis kantkornet snø i overflaten flere steder i regionen. Søndag er det oveskyet, litt snø og kuling fra SØ. Regn under ca 2-300 moh.

Fjellvær

Søndag 17. mars 2019

4-5 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Mandag 18. mars 2019

5 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nord. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest vind utsatte steder først på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS