Snøskredvarsel for Romsdal fredag 08.02.2019

2
Moderat
Publisert:

Det finst vedvarande svake lag i snødekket. Ver spesielt varsom rundt skoggrensa og i områder med fersk fokksnø.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind, men lite nedbør gjer at det er liten endring i skredproblema. Det kan ligge ustabile fokksnøflak i SV til NØ renner, søkk og lesider, stadvis på svake lag kantkorn. Ver merksam der snødekket er tynt.
Det har kome 10-15 cm snø over 400 moh siste døgnet. Nedbøren kom i sterk vind frå S og har gitt stor snøtransport inn i nordvendte leområder, og det har lagt seg opp ferske fokksnøflak. Under 400 moh kom nedbøren som regn på snøen. Snødekket i fjellet ber generelt preg av mykje vind frå SV-SØ siste tida med påfølgjande flakdanningar i NØ-NV. Toppar og ryggar er særs vindpåvirka med hard eller avblåst overflate.
Har har vore stor kantkornutvikling i snødekket og observatørar melder inn store gjennkjenbare krystallar. Det er òg tidlegare observert nedføyka overflaterim som ein må vere merksam på spesielt i vindskjerma områder og kring skoggrensa.
Torsdag føremiddag er det halvskya, vind frå sør-sørvest og snøfokk i fjellet.
0 - 1 nedbør mm i døgnet.
Liten kuling fra sørvest., endring til bris fra sør om formiddagen.
-14 °C til -4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om formiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 1 nedbør mm i døgnet.
Bris fra sørøst., endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden.
-14 °C til -5 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om kvelden.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.