Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal onsdag 16.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Eldre fokksnøflak kan gi større skred. Det ligger fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Noe ny nedbør vil føre til små og middels store myke nysnøflak som vil være lette å løse ut i noen bratte heng. Snøskredfaren er synkende, men det er fortsatt noe usikkerhet rundt hvor godt fokksnøen fra tidligere har stabilisert seg. Det forventes nå at det skal større belastning til for å løsne skred i eldre fokksnøflak, men vær særlig forsiktig i høyfjellet med store fokksnøansamlinger der stabiliseringen går sakte. Skred i fokksnøen fra helgen vil kunne bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 15. januar 2019

Det har på tirsdag morgen kommet mellom 30-65 cm snø i regionen siste 3 døgn i kombinasjon med sterk vind fra NV. Snødekket er nå ujevnt fordelt med mest i sørøstlige leområder som har samlet mye snø fra helgen. Vinden har nå avtatt og snøoverflaten forventes å veksle mellom løs ubundet snø i skogen og skjermede formasjoner og mer vindpåvirket jo høyere til fjells en kommer. Det gamle snødekket regnes som stabilt men fokksnøflak fra helgen trenger tid på å stabilisere seg.

Det er observert begynnende kantkorn rundt skarelag fra tidligere mildvær, men utbredelsen av disse er foreløpig ukjent.

Tirsdag er det noe nedbør som snø til havnivå.

Fjellvær

Tirsdag 15. januar 2019

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sør om formiddagen. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Lavtrykk passerer over regionen. Det ventes vind av varierende retning og styrke, kortvarig kuling.

Onsdag 16. januar 2019

6-10 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS