Snøskredvarsel for Romsdal søndag 09.12.2018

3
Betydelig
Publisert:

Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder der det legger seg opp ferske nysnøflak.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Skiføret og skredfaren vil ta seg opp med nysnøen som kommer, vind fra NV gjør at det vil legge seg opp ustabile flak av nysnø i leområder, særlig mot S og Ø. I slike områder er det lett for en skiløper å løse ut skred. Skredfaren øker mest vest i regionen der det ventes mest nedbør. Der det kommer lite nysnø vil skredfaren være lavere.
Det har kommet en del nysnø den siste uka, det ligger opp mot ca 50 cm løs snø i terrenget på det meste. Nysnøen ligger stort sett på bar bakke så skiføret er foreløpig så som så med en del oppstikkende steiner og ingen såle. Snøoverflata er noen steder påvirket av vinden men de er mye løs snø som vind evt kan få tak på. Det ble observert lett snøfokk på fredag.
I enkelte skjermede formasjoner over 1000 moh ligger det en hard såle av gammelsnø fra oktober. Nysnøen antas å feste seg godt til denne gammelsnøen.
Det er ikke observert skredaktivitet.
Lørdag formiddag var det plussgrader opp til ca 3-500 moh og litt nedbør.
6 - 8 nedbør mm i døgnet.
Bris fra sørøst.
-7 °C til -3 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 600 moh om formiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
25 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område.
Bris fra nordvest., endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen.
-8 °C til -4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Litt stigende snøgrense om formiddagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Romsdal / RAUMA

Snø

09.12.2018 kl. 14:06

562 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Full vinter i fjellet.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca 600. Lite vindpåvirket her og løsner bare i klumper .
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 5 av 6 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Snømåleren på 300.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 6 av 6 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Skredfarevurdering

2 Moderat Det var et herlig snøvær i fjellet i dag på søndag. Regn ved fjorden, sludd eller fuktig snø rundt 2-300 og så tørrere snø over det. Dårlig sikt og etterhvert en del vind så gikk bare til litt over tregrensa. Virket som det var høy luftfuktighet , så gode bindinger til snøen under. Det begynner å bli bra med snø og der vinden har flyttet og lastet så er det rundt 1m snø. Klassisk vestlandspudder og fin skikjøring der en er trygg på underlaget. Fortsatt lett å kjøre på stein og trær hvis en bommer litt. Usikker på om det kan bli str 3 skred, men med de snømengdene som er nå og spes det som er meldt , så muligens. Inntrykk av høy fg 2 som kan bli Fg 3 når vind og mer snø. Stigende med meldt nedbør og vind Varslet faregrad er riktig Bra varsel.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Tidvis moderat føyk.

Stort snøfall Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Komt rundt 10-20 cm siste døgn, og mer på veg .

Snødekke

60 cm totalt Moderat snøfokk 15 cm nysnø Nysnøgrense på 200 moh. Snøgrense på 1 moh. Grense for lagdelt snø er på 600 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr For tregrensa på ca 600. Kram snø under 400 og fuktig og vått under 3 og 200. Fra tregrensa og oppover er det vindpakket myk. Det snør bra nå og det er også tilgjengelig snø for vinden å flytte på så det kan samle seg mye snø der vinden laster.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Liten tilleggsbelastning Mulig 2 - Middels Noen bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S over 600 moh Også muligens str 3 skred i få eller etterhvert noen heng . Også løssnøskred.

Skredaktivitet

9. des. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Det var ikke nok sikt til å se om det har gått skred, men det kan godt hende det har gått noen løssnøskred. (Kanskje vi kunne ha et tredje alternativ her, noe som "uvisst" eller "dårlig sikt")

ObsID: 170662

Romsdal / RAUMA

Snø

09.12.2018 kl. 13:44

694 moh

ThomasN (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  ThomasN Kommentar:  Oppstikke steiner inne i bollen
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  ThomasN Kommentar:  Bygevær. Tidvis god sikt

Snødekke

Vindpåvirket og myke flak over skoggrensa. Bryter på sjikt i nysnøen. Lite snø og mye oppstikkende steiner. Over halvmetern i skogen.

Vær

Snø 0 °C 8 m/s 100% skyer 0 grader og våt snø ved parkeringsplass. Tørrere opp mot skoggrensa. Vindpåvirket og avblåst over skoggrensa.

ObsID: 170658

Romsdal / RAUMA

Snø

09.12.2018 kl. 12:01

33 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Vær

Regn 2 °C 1 m/s 100% skyer Regn her ved fjorden , snøgrense ser ut til å være på ca. 2-300. Bygevær. Ser det føyker i høyden når sikt.

ObsID: 170628

Romsdal / RAUMA

Snø

07.12.2018 kl. 14:12

1047 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Profil fra ca 1100 NØ. Tykk snødekke her. Overraskende gode bindinger til skare under her men kan være dårlige andre steder der skare/gammelsnø va glattere i utgangspunktet.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Steinete her,
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  ... men mulig å finne nok snø for skikjøring i visse formasjoner.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Begynner å bli litt snø i regionen.
Bilde Av Skredproblem
Bilde 6 av 8 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Generelt sett lite sprekking men det er nok forskjeller ift hvordan vinden har fått jobba.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 7 av 8 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fine fjell
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 8 av 8 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Skredfarevurdering

2 Moderat Det var fint og lunt i fjellet i dag på fredag. Stigende temperaturer men ikke noe dramatisk. Snøen fra man-tirs-ons har synket litt sammen men fortsatt løs, bortsett fra der vinden har pakket den litt. Ble litt kram til ettermiddagen i skogen. Fin skiføre men lett å kjøre på stein og trær og kratt hvis en bommer litt. Fant bare Forholdsvis gode bindinger til skare/gamlesnøen under når jeg kom så høgt at det va gamlesnø. Overflate var mye 4F eller 1F vindpakket myk over tregrensa. Som forholda er nå så tenker jeg at maks str 2 skred , som også kan gå med liten tilleggslast i få bratte heng, som feks renner etc. Men kanskje generelt sett med stor tilleggslast. En del usikkerhet ift bindinger til skare under , da det var jo glatt og isete overflate på den også før snøværet i starten av uke kom. Uansett, det er full vinter i fjellet og nå har vi en del snø som vil bli en bra såle for neste snøfall. Stigende med mer nedbør. Varslet faregrad er riktig Det er nok forskjeller i regionen ift hvor mye snø det kom , og er .

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: En del føyk i dag morres , stille midt på dagen.

Snødekke

50 cm totalt Lett snøfokk 5 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 900 moh Vindpakket myk Tørr Under tregrensa er overflate mye tørr løssnø, men begynte bli litt kram til ettermiddag. Over tregrensa har vinden tatt en del men de er myke 1F eller 4F fokksnøflak av litt ulik tykkelse. Lite eller ingen vindpåvirkning i visse formasjoner. Nå er det fin såle med snø når neste snøfall kommer.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor tilleggsbelastning Mulig 2 - Middels Noen bratte heng N, NØ, Ø, SØ, NV over 900 moh Kan kanskje også gå med liten tilleggslast i feks renner og sånn.

Skredaktivitet

7. des. I løpet av dagen (+01:00) Tørre løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Så spor etter noen løssnøskred i bratte fjellsider. Uvisst når de har gått, men sannsynligvis i slutten av snøværet eller rett etter.

ObsID: 170444

Romsdal / RAUMA

Snø

07.12.2018 kl. 12:09

489 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Vær

Ikke nedbør -1 °C 1 m/s Fint og lunt i dag midt på dagen. Ser det føyker litt i høyden. Fortsatt mye (50cm) tørr løssnø uten såle i skogen.

ObsID: 170430
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.