Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 30.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker utover dagen der snødekket blir vått og mykt. Eventuell nattefrost vil stabilisere snødekket, der overflaten er hard er skredfaren 1-liten.

Skredfarevurdering

I områder som får utstråling og nattefrost vil skredfaren være lavest om morgenen. Når sola får tak kan den siste nysnøen løsne naturlig eller ved påvirkning fra skiløpere. Skredstørrelsen avhenger av nysnømengdene og kan nå str. 2. Det kan også gå skiløperutløste våte løssnøskred i det gamle snødekket. Det har sannsynligvis ikke blåst nok de siste dagene til at det har dannet seg nysnøflak i høyden, men vær likevel oppmerksom i høyfjellet der det ligger tørr snø. Glideskred er normalt om våren. Ta hensyn under glidesprekker og der snødekket ligger på glatt underlag.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 29. april 2018

Det har kommet litt nysnø før helga som har blir fuktig mellom bygene. Natt til søndag kom det ytterligere 5 cm som ventes å være tørr over 800 moh. Under nysnøen og i lavlandet er snøoverflata smelteomdannet etter mildvær til fjelltopphøyde de siste ukene. Snødekket er rapportert å drenere vann godt. Snøgrensa ligger på 200-500 moh.

I skyggen i de høyeste fjellområdene kan det fortsatt være lagdelt vintersnø med kantkornlag, men disse utgjør ikke et skredproblem nå.

Det har gått noen str. 1-2 glideskred de siste dagene.

Fjellvær

Søndag 29. april 2018

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 30. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra øst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -8 °C til 0 °C på 1400 moh. Klarvær. Skyet eller delvis skyet natt til mandag, senere oppklarning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS