Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 05.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag av kantkorn og rim under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig nært rygger og kuler, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Fokksnøen ligger stort sett på svakt lag av nysnø, men i Rauma og Eikesdalsfjella er nedføyka kantkorn og muligens rim mer utbredt med god evne til bruddforplantning. Det er særlig på kuler og rygger med tynne fokksnøflak at de svake lagene kan påvirkes. Det er begrenset størrelse og utbredelse av fokksnøflakene som gjør at faregraden ikke er høyere, men det er likevel krevende å ferdes i skredterreng. Det vil være lite stabilisering i vedvarende svake lag selv om overliggende fokksnø gradvis stabiliseres. Soloppvarming i bratte sørvendte heng vil kunne gi noen naturlig utløste løssnøskred også mandag.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 4. mars 2018

Snøoverflata består av vindpåvirka snø etter vind frå SØ-Ø forrige uke. Det eldre snødekket er hardpakka av mye vind tidligere i vinter. I bratte sydsider har sola varma snøoverflata. Her kan det finnes smelt-frys skare. I de kystnære fjellområdene er det mye stabilt snødekke, mens det er mer kompleks situasjonen i indre deler av varslingsregionen.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn og rim under den siste fokksnøen, mest i indre deler av regionen. Observasjoner fra Skorgedalen søndag indikerer at disse lagene opptrer svært ulikt i snødekket avhengig av terrenget.

Det kom noen cm nysnø lørdag med lite vind, søndag er det opphold og fortsatt kaldt.

Fjellvær

Søndag 4. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -21 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 5. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -20 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS