Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 06.02.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Noen få steder kan fokksnøen ha lagt seg over et svakt lag av overflaterim.

Skredfarevurdering

I enkelte forsenkningar og lune leområder kan det ligge eldre mjuke fokksnøflak som kan løysast ut av skiløpar. Det er mulig at nokre av desse fokksnøflaka, både eldre og nyare, ligg på overflaterim. Da løysest dei vesentleg lettare ut ved belasting. Skredproblema kan i dette tilfellet være samanfallande med det beste skiføret. Vær derfor varsom i slike områder.

Det er også kantkornlag i snødekket som kan gi skred av str 3 dersom laga går i brudd, men det er vurdert at det skal mykje til å påvirke desse laga.

Skredfaregraden blir vurdert til 2- moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 5. februar 2018

Lett, tynt dunsnølag har søndag lagt seg på over det heile. Siste større snøfall var tidlig forrrige veke da det kom 10-30 cm nysnø i regionen (mest i ytre strøk). Dette har gitt ei laus og mjuk snøoverflate som er gradvis meir vindpåvirket over tregrensa etter kuling fra SØ tirsdag ettermiddag og onsdag. Vidare ned i snødekket finnes eldre fokksnøflak, skarelag og smelteformer.

Langvarig kaldt og klart vær i januar har ført til at det flere steder er utviklet kantkornlag over og under skarelag. Eit skarelag som vart danna under vinterens mildeste periode (23.12), er særlig utbredt.

Det er ikkje registrert skredaktivitet dei siste tre dagane.

Tirsdag og onsdag sist veke var det kraftig vind fra Ø og SØ som ga stor snøforflytning. Siden har det vært kaldt og fint vintervær og relativt lite vind. Klarvær og utstråling har gitt rimdannelse på snøoverflaten noen steder. Dunsnøen søndag har mest truleg lagt seg på eit intakt rimlag.

Fjellvær

Mandag 5. februar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest. -15 °C til -4 °C på 1400 moh. Klarvær. Plussgrader kun i ytre strøk.

Tirsdag 6. februar 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -19 °C til -7 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS