Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 30.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold i høyden. Nysnøflak over skoggrensa kan være ustabile. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Eldre fokksnø forventes nå å ha stabilisert seg. Ventet ny nedbør vil gi ferske små flak av nysnø i fjellet, særlig i ytre strøk. Disse kan være lett å løse ut for en enkelt skiløper. Vær også oppmerksom i overgangen tynt til tykt snødekke. Her vil det være mulig å påvirke vedvarende svakt lag av rim eller kantkorn. Skred i slike lag vil kunne bli middels store men er vanskeligere å påvirke. Vær derfor særlig varsom på konvekse partier med tynt snødekke.
Snøskredfaren vurderes til 2-moderat, men kan nærme seg 3-betydelig i de områder som får mest nedbør.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 29. januar 2018

Nysnø søndag og mandag med mest i ytre strøk har gitt en løs og myk snøoverflate som er gradvis mer vindpåvirket over tregrensa. Videre ned i snødekket finnes eldre fokksnø, skarelag og smelteformer.

Langvarig kaldt og klart vær i januar har ført til at det flere steder er utviklet kantkornlag over og under skarelag. Et skarelag som ble dannet under vinterens mildeste periode (23.12), er særlig utbredt. Utstråling har ført til utvikling av rimlag i overflata, særlig i områder som har vært skjermet for vinden. Etter snøfallet forrige uke, er det observert nedsnødde rimlag høyt i snødekket.

Det ble lørdag observert et lite naturlig utløst flakskred i en renne på Goksøyra. Søndag er det observert et str 2-3 naturlig utløst flakskred på østsiden av Skåla (ca 1000 moh)

Mandag er det noe nedbør som snø over ca 300-400 moh og rolige vindforhold

Fjellvær

Mandag 29. januar 2018

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest. -8 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 30. januar 2018

5 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Mest vind midt på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS