Snøskredvarsel for Romsdal lørdag 09.12.2017

Velg dato

3
Betydelig
Publisert:

Vind og nysnø i fjellet. Skred kan løysast ut både naturleg og av skiløpar. Unngå leområde kor det samlar seg fersk fokksnø.

Nysnøflak

Nedføyket svakt lag med nysnø

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Flakskred
3 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

NB. Det ventes lokalt mye nedbør i løpet av lørdag, men det er usikkert hvor mye som kommer og hvor den vil treffe. Der nedbøren treffer vil den i kombinasjon med liten kuling fra V gi store, ustabile nysnøflak i leheng. Østlige heng er spesielt utsatt. For skiløpere betyr dette at det er lett å løse ut skred opp mot str 3. I enkelte bratte leheng i høyden som har store henteområder for snø vil det være fare for naturlig utløste skred opp mot str 4. I områder med bratte skredbaner (eksempelvis Romsdal og Eikesdal) vil skred kunne gå helt til dalbunnen.
Snødekket er preget av variert vær de siste dagene med generelt mye nedbør og store temperaturvariasjoner. Torsdag var det kortvarig mildvær til topps. Snøgrensen ligger på 100-300 moh. I høyden er det kommet betydelig med snø siste tiden.
Det har tidligere vært observert kantkorndannelse rund skarelag nede i snødekket. Perioder med mildt vær ventes å ha hatt en stabiliserende effekt på dette laget.
Tirsdag ble det observert mange løssnøskred i bratt terreng både i Romsdal og Eikesdalen.
Det er fortsatt snø helt ned i indre deler av regionen. Fredag formiddag er det lavt skydekke og regn/sludd til fjordnivå.
Nedbør
15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område
Vind
Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden
Temperatur
-7 °C til -2 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 600 moh
Skydekke
Skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
25 mm i døgnet, opp mot 70 mm i mest utsatt område
Vind
Liten kuling fra vest
Temperatur
-7 °C til -2 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 500 moh natt til lørdag
Skydekke
Skyet
Stor usikkerhet i nedbørmengde. Blir lavtrykket liggende litt lenger vest, blir det mindre nedbør, og vindretning mer på vest til sørvest.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.