Snøskredvarsel for Romsdal mandag 04.12.2017

Velg dato

3
Betydelig
Publisert:

I leområder er det ustabil fersk fokksnø og overflaterim som kan ha snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Vedvarende svakt lag

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Unngå ferdsel i skredterreng og i utløpsområder. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Flakskred
3 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Vind og pågående snøvær vil føre til ytterligere ansamling av fokksnø i leområder. Den vindtransporterte snøen vil være ustabil i seg selv og vil i tillegg kunne legge seg over et rimlag, noe som eventuelt vil gjøre den ekstra ustabil. Alarmtegn som naturlig utløste skred, sprekker i snødekket og drønnelyder må tas på alvor. Vær spesielt oppmerksom i skjerma formasjoner der vinden ikke får tak. Skredfaren vurderes til 3 - betydelig.
Snødekket har blitt påvirket av mildvær i flere omganger, senest 02.12. Opp til ca 1200 moh finnes et tydelig skarelag i snødekket, over denne høyden har skarelaget tørket ut. 01.12 ble det observert godt utviklet overflaterim med stor utbredelse i alle høydenivå.
Rundt skarelag nede i snødekket er kantkorndannelse i gang. Foreløpig ikke tatt med som et skredproblem, men det må følges med på.
Det er ikke rapportert om nevneverdig skredaktivitet siste dager.
Snøgrensa ligger på ca. 200 moh i regionen, betydelig mer snø i ytre del. Ved Mannen målestasjon (1294moh) i Rauma var det søndag morgen snøvær, -6 grader med 8 m/s fra NV.
Nedbør
20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område
Vind
Liten kuling fra vest
Temperatur
-7 °C til -2 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 500 moh natt til søndag
Skydekke
Skyet
Lavere temperatur utover dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
12 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område
Vind
Frisk bris fra nordvest
Temperatur
-9 °C til -2 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 500 moh om kvelden
Skydekke
Skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.