Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 04.12.2017

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
I leområder er det ustabil fersk fokksnø og overflaterim som kan ha snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Vind og pågående snøvær vil føre til ytterligere ansamling av fokksnø i leområder. Den vindtransporterte snøen vil være ustabil i seg selv og vil i tillegg kunne legge seg over et rimlag, noe som eventuelt vil gjøre den ekstra ustabil. Alarmtegn som naturlig utløste skred, sprekker i snødekket og drønnelyder må tas på alvor. Vær spesielt oppmerksom i skjerma formasjoner der vinden ikke får tak.
Skredfaren vurderes til 3 - betydelig.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 3. desember 2017

Snødekket har blitt påvirket av mildvær i flere omganger, senest 02.12. Opp til ca 1200 moh finnes et tydelig skarelag i snødekket, over denne høyden har skarelaget tørket ut. 01.12 ble det observert godt utviklet overflaterim med stor utbredelse i alle høydenivå.

Rundt skarelag nede i snødekket er kantkorndannelse i gang. Foreløpig ikke tatt med som et skredproblem, men det må følges med på.

Det er ikke rapportert om nevneverdig skredaktivitet siste dager.

Snøgrensa ligger på ca. 200 moh i regionen, betydelig mer snø i ytre del.
Ved Mannen målestasjon (1294moh) i Rauma var det søndag morgen snøvær, -6 grader med 8 m/s fra NV.

Fjellvær

Søndag 3. desember 2017

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Lavere temperatur utover dagen.

Mandag 4. desember 2017

12 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS