Snøskredvarsel for Romsdal lørdag 02.12.2017

Velg dato

2
Moderat
Publisert:

Det finnes områder med svake lag av rim under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Vedvarende svakt lag

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det forventes at snødekket under mildværsgrensa tåler det forbigående regnet/mildværet uten vesentlig svekkelse, vær likevel oppmerksom i bratt terreng der det regner. Der nedbør kommer som snø vil vind føre til dannelse av ustabil fokksnø i østlig sektor. Den vindtransporterte snøen vil kunne legge seg over et rimlag og alarmtegn som naturlig utløste skred, sprekker i snødekket og drønnelyder må tas på alvor. Vær spesielt oppmerksom i skjerma formasjoner der vinden ikke får tak. Skredfaren vurderes til 2 - moderat.
Over tregrensa er snødekket for det meste hardt og preget av vind og mildvær. Det finnes lokale ansamlinger av løs snø som har flak som kan påvirkes. Overflaterim har stor utbredelse og vil utgjøre et svakt lag dersom det snør eller føyker ned.
Nedføyka løssnø med begynnende kantkorn høyt i snødekket gav utslag på stabilitetstest uten forplantning. Begynnende kantkornlag ifm skarelag bør følges med på og tas med i betraktning.
Ingen rapporter om nevneverdig skredaktivitet.
Fredag formiddag var det Mannen målestasjon (1294 moh), -5 grader og rolige vindforhold.
Nedbør
4 - 9 mm i døgnet
Vind
Bris fra sørvest
Temperatur
-17 °C til -2 °C på 1400 moh
Skydekke
Skyet
Nedbør fra utpå ettermiddagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område
Vind
Liten kuling fra vest
Temperatur
-5 °C til 1 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 1200 moh om formiddagen
Skydekke
Skyet
Stigende temperatur, lavere igjen mot kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.