Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 31.03.2020

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Det kan gå naturleg utløyste skred i fokksnø og i våt snø. Skred på vedvarande svake lag kan ikkje utelukkast. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Store nedbørsmengder, sterk vind og mildare vær vil gi samansette forhold med fleire skredproblem. Over mildværsgrensa vil det danne seg fokksnøflak i leområder i mange himmelretningar grunna dreiande vind. Under mildværsgrensa kan det gå våte flak- og laussnøskred der det kjem regn på snødekket. Kantkornlag har generelt vore vanskeleg å påverke den siste tida, men nysnø kan påverka dette. Det forventast store naturleg utløyste skred. Skredfara vil vere størst i delane av regionen som får mest nedbør.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 30. mars 2020

Dei siste dagane har det vore bygevær, som har gitt 10-30 cm nysnø, og sterk vind frå ulike retningar. Snøoverflata består i stor grad av vindpåverka snø, men i skog og skjerma terrengformasjonar kan snøen vere ubunden. På dei mest vindutsette stadane er det avblåst. Første del av førre veke var det mildvær opp til ca. 600 moh.

Det finst eit vedvarende svakt lag av kantkorn i nærheten av gammelt skarelag. Før siste snøfall viste observasjonar at det enten skulle stor tilleggslast for å løse ut skred på dette laget, eller at det ikke var nok overliggande snø til å gi skred der snødekket var tynnare.

Søndag hadde det gått eit skred frå Vargfjordtinden og lørdag gjekk det eit flakskred ved Fagernesfjellet, truleg utløyst av skavlbrot.

Fjellvær

Mandag 30. mars 2020

6 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Sent om kvelden sørvest stiv kuling.

Tirsdag 31. mars 2020

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra nordvest om kvelden. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Forbigående minkende vind om ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS