Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 17.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker når temperaturen stiger og snødekket blir bløtere. Det finnes vedvarende svakt lag under fokksnøflak i enkelte heng.

Skredfarevurdering

Høye temperaturer, lite vind og overskyet vær vil bløte opp snøen, ikke bare i sørsider, men også andre aspekter. Syd- og vestvendt sider har allerede vært gjennom flere runder sol på dagtid og kulde på natta, så der ventes ikke store endringene. Nord- og østvendt terreng har ikke i samme grad vært påvirka av høye dagtemperaturer og innstråling fra sola, så der vil snødekket svekkes utover dagen. I Ofoten viser værprognosen at det kan være skyet natt til tirsdag, det kan gjøre at utstrålingen fra bakken er begrenset og at snøen ikke fryser til på natta. Det vil nok være varierende hvor i region det er skydekke nattestid.

Skredfaren vil være lavere på morgenkvisten i områder der snøen er igjenfrosset og hard, før sol og temperaturstigning vil bløte opp snøen utover dagen.

Enkelte steder kan det være fokksnø over et vedvarende svakt lag, men utbredelsen er antagelig begrenset. Slike lag er lette å påvirke, spesielt nå når fokksnøen svekkes grunnet høye temperaturer.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. april 2019

Snøen er smelteomvandlet opptil 400-500 moh i alle himmelretninger. Høyere til fjells er det skare i bratte solsider. Det finnes lommer med fokksnø i mange himmelretninger etter vind siste dager. Størst ansamling av fersk fokksnø er i nordøstvendte heng over 700 moh. Sør og vestvendte fjellsider som får sol på seg blir mykere utover dagen.

Det ble tidligere dannet små kantkorn i overflata. Kantkornlaget kan være føyka ned og befinne seg under lommer med fokksnø.
Stabilitetstester viser at det er lett å løse ut skred på dette laget, men utbredelsen er trolig begrenset.
Tidligere er det også observert vedvarende svake lag av kantkorn fra februar lenger ned i snødekket, men disse er antagelig svært vanskelig å påvirke.

Det er observert flere mindre våte løssnøskred i sør og vestvendte fjellsider etter soloppvarming de siste dagene.

Natt til tirsdag har det vært nattefrost helt ned til fjorden. Tirsdag formiddag er det pent vær med et tynt og oppsprukket skydekke, + 5 grader. Fra Tysfjord rapporteres det på mandag om tørr snø fra 800 moh i fjellsider som ikke har direkte sol.

Fjellvær

Tirsdag 16. april 2019

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nord. -4 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 17. april 2019

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -3 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS