Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 02.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Det er ventet vindøkning, men retningen er den samme slik at det er lite løssnø igjen for vinden å flytte på. Det ventes derfor lite endring i skredfaren. Men lave temperaturer fører til at stabiliseringen av fokksnøflak går sakte.
Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Utbredelsen er usikker og det er trolig vanskelig å løse ut skred på dette laget, men laget viser evne til bruddforplantning. Skred som løses ut på dette laget kan bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 1. februar 2019

Det ligger rim på snøoverflaten og stedvis noe løs snø. Ellers er snødekket preget av kraftig vind fra SØ den siste tiden, som har gitt en vindpåvirket og avblåst snøoverflate i vindutsatt terreng, særlig mot S og Ø, og stedvis store mengder fokksnø i lesider og beskyttet terreng. Søndag og mandag kom det litt nysnø kombinert med stedvis sterk vind fra S-SV, som har gitt varierende hardhet på snøoverflaten, fra harde til myke flak i leheng.

I områder med tynt snødekke er det et tydelig kantkornlag under mildværsskaren som ble dannet 10. januar. Dette laget har vist evne til bruddforplantning og skarelaget er mange steder ganske tynt. Det er også rapportert om drønn fra dette laget. Videre utvikling må følges med på. Det er fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn mot bakken, men disse er låst av overliggende skarelag eller fokksnø.

Fjellvær

Fredag 1. februar 2019

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -17 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 2. februar 2019

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten storm fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS