Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 25.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå bratt terreng med fersk fokksnø, og vær forsiktig i områder med tynt snødekke på grunn av vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Det ventes fortsatt kraftig vind fra SØ. Det vil fortsette å gi fersk fokksnø i NV-vendte leheng og terrengformasjoner som samler snø. Det ventes noe mindre vindtransport siden mye snø allerede er flyttet på av vinden. Fokksnøen vil mange steder ligge over et svakt lag av løsere snø og vil være lett å løse ut. Kaldt vær drøyer stabilisering av fokksnø. I noen heng kan skred som løsner bli store (str 3).

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Utbredelsen er usikker og det er vanskelig å løse ut skred på dette laget, men laget viser evne til bruddforplantning. Skred som løses ut på dette laget kan bli store. Skred som løsner i fokksnø er et eksempel på belastning som kan påvirke dette laget. Vær forsiktig i områder med tynt snødekke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 24. januar 2019

Før vinden økte på var det mye løs ubunden snø i terrenget, med myke flak i leheng i høyden. Nå må snøoverflaten i større grad forventes å være vindpåvirket etter mye vind. Kaldt vær har lokalt gitt vind også i dalførene på grunn av kald luft som strømmer ned i terrenget. Det har ført til at det stedvis ligger fokksnø over lag av løsere snø her.

Det gamle snødekket er ujevnt fordelt, og i sørvestvendt terreng er det generelt lite snø og mye stein.

I områder med tynt snødekke er det et tydelig kantkornlag under mildværsskaren som ble dannet 10. januar. Dette laget viser bruddforplantningsevne på stabilitetstester og skarelaget er mange steder ganske tynt. Det er også rapportert om drønn fra dette laget. Det er fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn mot bakken, men disse er låst av overliggende skarelag eller fokksnø.

Tirsdag ble det observert noen små flakskred i SØ-vendte leheng ved Bjørnfjell. Onsdag ble det meldt om et naturlig utløst og et skiløperutløst skred på Fagernesfjellet, begge små skred i fersk fokksnø.

Torsdag morgen stiv kuling fra SØ på Fagernesfjellet (1000 moh) i Narvik, og forholdsvis kaldt. Det ble meldt om kraftig snøfokk og skytende sprekker i fersk fokksnø onsdag.

Fjellvær

Torsdag 24. januar 2019

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -22 °C til -14 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fredag 25. januar 2019

Oppholdsvær. Sterk kuling fra sørøst. -21 °C til -15 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS