Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 08.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Nysnø i kombinasjon med sterk vind søndag ettermiddag kan frakte tilgjengelig løs snø inn i leområder og danne ustabile fokksnøflak. Endring i vindretning gjennom dagen vil gi flakdannelse i flere himmelretninger. Gamle nysnøflak stabiliseres gradvis.

Snødekket er komplekst med flere svake lag som består av kantkorn, rim, nedsnødd nysnø eller en kombinasjon av disse. Flere steder ligger nå de svake lagene enten under store mengder snø eller under harde lag av fokksnø. Det gjør at man får færre faretegn, men fravær av disse betyr ikke at det er trygge forhold. Det er store usikkerheter knyttet til utbredelsen av nedføyka overflaterim på grunn av få observasjoner av dette de siste dagene.

Solen som tar i sørhellinger kan gi naturlige skred ut på ettermiddagen.

Husk at skispor i et heng ikke er noen garanti for at det er trygt. Ferdsel i fjellet krever både kunnskap og konservative veivalg i terrenget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 7. april 2018

Det ligger mye tørr løssnø mange steder i regionen. Særlig under skoggrensa og ellers steder som har ligget litt i le for vinden. I fjellet er overflaten mer vindpåvirket.

Snø i solsider har blitt fuktet litt i de øverste cm av snødekket, særlig i lavereliggende områder. Om natten dannes det skare på overflaten ved klarvær. I forbindelse med klarvær tidligere denne uka er det dannet overflaterim, dette er observert flere steder i regionen.

Vedvarende svake lag av kantkorn etter kuldeperioden februar - mars finnes flere steder over og under skarelag. Det er i tillegg observert nedføyka overflaterim på Bjørnfjell og i Ballangen, men utbredelse av dette skredprolemet er trolig begrenset.

Det har vært stor skredaktivitet i regionen særlig i påsken, men også rett etter påske er det observert skred. Det har vært flere middels store naturlig utløste skred i tillegg til skred utløst av skiløpere. Torsdag ble det observert noen harmløse str 1 skred i leheng mot vest på Bjørnfjell, disse er utløst i svakt lag av nedføyka overflaterim.
Generelt i regionen er det også observert noen mindre skred, trolig løst ut av solen i sørvendte helninger.

Siste døgn fram til lørdag morgen er det kommet 5-10 cm nysnø i regionen. Lørdag formiddag blåser det frisk bris fra sør ved Fagernesfjellet målestasjon (1000 moh), og det går snøbyger.

På Kufjellet i Ballangen er det lørdag formiddag observert snøfokk og drønn i skoggrensa. Snøprofil viser at kantkornlag ligger dypt i snødekket, under et hardt skarelag. Nedføyka overflaterim er ikke registrert i dette området.

Fjellvær

Lørdag 7. april 2018

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -12 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Søndag 8. april 2018

5-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -14 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Om kvelden kuling fra S til V. Tilskying fra utpå dagen og nedbør.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS