Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 13.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i områder med ferske nysnøflak. Den kan ligge på svake lag som kan løses ut av skiløper.

Skredfarevurdering

Nysnø fra søndag og vind fra SV-SØ gir ferske ustabile nysnøflak i leformasjoner vendt mot nord, som trenger tid på å stabilisere seg. Fokksnøen fra forrige uke stabiliserer seg gradvis, og ventes nå å være generelt vanskelig å løse ut. Men enkelte steder kan det finnes vedvarende svakt lag av overflaterim eller kantkorn under fokksnøen som tar lang tid å stabilisere, men dette antas å ha liten utbredelse.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. mars 2018

Søndag kom det opp mot 10 cm nysnø med SV-vind. Forrige uke var det perioder med kraftig vind fra Ø-SØ som flyttet på løs snø på overflaten og la opp fokksnøflak i leområder i V-NV.

For et par uker siden ble det observert nedføyket overflaterim under fokksnøflak som var lett å løse ut, hovedsakelig nær Svenskegrensa og i Ballangen. Dette er ikke observert den siste tiden.
Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket under skarelag mange steder. Dette er stort sett beskyttet av hard overliggende snø og er for tiden ikke vurdert som et problem.

Fjellvær

Mandag 12. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -18 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 13. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -19 °C til -12 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest snø i grensetraktene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS