Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 02.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold i høyden. Nysnøflak over mildværsgrensen kan være ustabile. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Nysnøen fra fredagen og det som ventes utover lørdagen vil danne tynne, myke flak i fjellet. Vind på fredagen førte til dannelse av fokksnøflak i nordvendte heng. Avtagende vind og plussgrader opp til 800 moh på lørdagen vil antaglig bidra til at flakene stabiliserer seg raskt. Enkelte steder kan der være mulig å løse ut skred i et lag av kantkorn, men dette ventes å være mindre utbredt. Der nedbøren kommer som regn kan det forekomme små våte løssnøskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 1. desember 2017

I løpet av fredagen kom det rundt 10 cm nysnø og det ligger litt løssnø tilgjengelig for vindtransport. Det er generelt lite snø under tregrensen. Over tregrensen ligger den gamle snøen ujevnt fordelt i terrengformasjoner og forsenkninger etter stormen "Ylva".

Det er observert dannelse av vedvarende svake lag av kantkorn under hardere lag med fokksnø. Kantkornkrystaller er små, men viser evne til bruddforplanting. Dette laget virker å være utbredt i de fleste himmelretninger i høyden, men er mest tilstede hvor snødekket er tynt.

Det er ikke registrert skredaktivitet de siste tre dagene.

Fjellvær

Fredag 1. desember 2017

9 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 2. desember 2017

12-16 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Høyest temperatur i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS