Snøskredvarsel for Ofoten onsdag 24.05.2017

1
Liten
Publisert:

Generelt gunstige forhold. Regn og varme gir fare for mindre våte skred. Glideskred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Små endringer i været medfører en fortsatt generell stabilisering av snødekket. Solinnstråling og regn på snødekket medfører muligheter for naturlig utløste våte skred i bratt terreng under mildværsgrensen. I høyden vil litt ny snø i kombinasjon med vind lokalt kunne danne små fokksnøflak i leområder de steder som får mest snø. Vær oppmerksom i områder med glidesprekker der glideskred kan løsne. Vær også obs på skavlbrudd. Snøskredfaren vurderes til 1 - liten.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.

Glideskred

Vann ved bakken/smelting fra bakken
Flakskred
2 - Små
Naturlig utløst
Få bratte heng

Unngå lengre opphold i og nedenfor heng med glidesprekker. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
Etter en periode med mildere temperaturer høyt til fjells har det de siste dager blitt noe noe kjøligere og kommet litt nysnø i høyden. På toppene har nysnøen lagt seg over skarelag som har blitt dannet etter nattefrost i helgen. I enkelte leheng kan det ha samlet seg nok snø til å utgjøre små fokksnøflak. Opp til ca. 700 moh er snødekket nå gjennomfuktet med lite lagdeling. Over dette kan snødekket være mer finkornet og mere lagdelt, til tross for milde temperaturer den siste tiden. Det forventes også at eventuelle vedvarende svake lag har stabilisert seg de fleste steder som følge av gunstige temperaturgradienter i snødekket. Tirsdag formiddag er det oppholdsvær, lite vind og minus 3 grader på målestasjonen på Fagernesfjellet ved Narvik (1000 moh).
Fra tirsdag ettermiddag ventes skiftende bris. Stort sett opphold og perioder med sol. Plussgrader opptil 700-1300 moh. Ingen store temperaturendringer. Onsdag ventes dreining til SV-V bris i fjellet. Noen regnbyger, men også litt sol av og til. Plussgrader til fjelltoppshøyde, om kvelden 500-900 moh. 0-2 mm nedbør.
Liten
1

Torsdag ventes skiftende bris i fjellet. Fra om ettermiddagen nordlig periodevis liten kuling. Perioder med regn, snø over 200-500 moh. 2-5 mm nedbør. Fra om ettermiddagen litt lettere skydekke.

Vind og nedbør som snø over mildværsgrensen vil kunne danne ferske fokksnøflak i isolerte områder som får mest nedbør. I lavereliggende områder vil regn på snødekket medføre muligheter for våte skred og glideskred. Skredfaren vurderes å holde seg på 1 - liten.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.