Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land lørdag 13.01.2018

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Mildvær og mye regn fører til økende skredfare. Flak av ustabil fokksnø i høyden. Det finnes svake lag i snødekket. Skalvbrudd kan også ventes.

Skredfarevurdering

Snøskredfaren vurderes til 4-stor i de østlige og sørlige delene av regionen. I området rundt Longyearbyen vurderes snøskredfaren til 3 - betydelig.

Kraftig regnvær vil føre til økt hyppighet av naturlig utløste våte skred under mildværsgrensen.
Over mildværsgrensen vil kraftig vind og snø legge opp flak av fokksnø i østvendte og nordvendte leområder. Stabiliteten til det gamle snødekket vurderes som god, men med mye ny fokksnø på toppen, kan det ventes at underliggende svake lag får nok tilleggsbelastning til at det kan gå naturlig utløste skred også over mildværsgrensen.

I fjellsidene rundt Longyearbyen ligger det generelt lite snø, men det intense regnværet vil føre til at det går en del naturlig utløste, mindre snøskred i nærområdene rundt Longyearbyen. Sør og øst i regionen ligger det mer snø og det kan ventes større skred.

Nedbør som regn under mildværsgrensen og stor vindtransport av snø i høyden vil også svekke skavler, og skavlbrudd kan også ventes.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 12. januar 2018

Snødekket preges av varierende snøforhold. Snøen har samlet seg i forsenkninger, og der hvor vinden har fått tak er snødekket hardt og avblåst stedvis helt ned til bakken. I mer beskyttede områder kan det være litt tilgjengelig ubunden snø, men i området rundt Longyearbyen er det generelt lite snø og lite løs snø tilgjengelig for vindtransport.

Snøprofiler fra Sukkertoppen torsdag viser at det er et svaktlag av kantkorn over skarelag nede i snødekket. Over kantkornlaget ligger det varierende mengder fokksnø. Laget er ikke særlig potent, men viser evne til brudd og også forplantning der flaket over er mykt. I bunn av snødekket er det stedvis lag av kantkorn/ begerkrystaller.

Det er ikke observert skred de siste dagene.

Frem til fredag var det små endringer i snøforholdene i Longyearbyen. Fredag morgen var det -1 grad på målestasjonen på Gruvefjellet, 464 moh.

Fjellvær

Fredag 12. januar 2018

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. Skyet.

Lørdag 13. januar 2018

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Liten storm fra sørvest. Skyet. Jevnt med nedbør hele dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS