Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land onsdag 14.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag kan føre til store skred. Fjernutløsning er mulig. Fersk ustabil fokksnø i vestvendte leområder.

Skredfarevurdering

Snødekket er generelt skjørt oppbygget, og flere svake lag finnes. Skredfaren er i hovedsak knyttet til et vedvarende svakt lag ved bakken av kantkorn/begerkrystaller som kan gi svært store skred. Enkelte steder kan det være lett å løse ut eller fjernutløse skred for skiløpere eller skuterkjørere. Mest utsatt er heng som har mye fokksnø, og dette er spesielt heng mot sørvest.

Vind fra østlig retning kan flytte snø til leområder og danne ferske ustabile flak. Faren for naturlig utløste skred avtar, men regionen har fremdeles en krevende skredsituasjon.

Unngå og hold god avstand til skredterreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. april 2021

Den siste perioden har vært preget av mye vær med kraftig vind fra nordlig sektor med snø. Betydelige mengder fokksnø ligger hovedsakelig i sør og vestvendte leområder. Fra før har snøoverflaten vært preget av mye vind og det er stor variasjon i snømengde i terrenget.

Det ligger flere aktive vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket under fokksnø. Ved bakken finnes begerkrystaller. Kollaps i disse lagene førte til store skred i forrige uke, og de regnes fortsatt som lette å påvirke.

De siste dagene er det meldt om flere naturlig utløste flakskred opp til middels/stor størrelse. Søndag kveld løsnet et lite skred over Nybyen.

Skavler har flere steder nådd kritisk størrelse. Skavlknekk kan føre til skred i underliggende terreng.

Fjellvær

Tirsdag 13. april 2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra øst. -18 °C til -14 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 14. april 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -20 °C til -17 °C på 700 moh. Klarvær. Tilskyende utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS