Snøskredvarsel for Nordenskiöld Land onsdag 20.03.2019

3
Betydelig
Publisert:

Store fokksnøflak i leområder kan gje store naturleg utløyste skred.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø til den har fått stabilisert seg. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
3 - Store
Naturlig utløst
Mange bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø under skarelag

Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Nysnø og vind vil legge opp ferske fokksnøflak i leområder. Desse flaka legg seg på fokksnø frå mandag som fortsatt treng tid til stabilisering. Samla sett gir dette store mengder fokksnø, som enkelte stader ligg på svakt lag av kantkorn i samband med regnskaren. Dette gir ein kompleks situasjon, som kan gje store naturleg utløyste skred.
Den eldre snøen ligg ujamnt fordelt etter mykje vind, mest snø er det i vest- og nordvendte heng. Sidan mandag har det komme uvanleg mykje snø med mykje vind frå sør og vest, og dette har lagt seg opp som fokksnøflak av ulik hardheit i heng vendt mot aust og nord.
Opp til 700 moh ligg det eit tynt lag av regnskare i snødekket, etter en en periode med tåke og underkjølt regn 23.feb. Under dette laget er det danna kantkorn. Det finnes også dypt begravde vedvarende svake lag av kantkorn, men de ligger under flere bærende lag og er vanskelige å påvirke.
Uvanleg store nysnømengder sidan mandag, meir enn 30 cm.
1 - 4 nedbør mm i døgnet.
Bris fra vest., endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden.
-17 °C til -10 °C på 700 moh.
Skyet.
Spredt snø tidlig på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område.
Sterk kuling fra sørøst., endring til frisk bris fra vest om kvelden.
-13 °C til -3 °C på 700 moh.
Skyet.
Usikker nedbørprognose.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner siste 3 døgn (kartplassert).

Observasjoner siste 3 døgn

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

20.03.2019 kl. 16:27

100 moh

Martini@unis (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Alle bildene tatt fra veien
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Bruddkant oppunder øvre klippeparti
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 3 av 3 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Martini@unis

Skredaktivitet

20. mar. 18-24 Tørre flakskred Ett (1). 3 - Store. Naturlig utløst Få bratte heng. V. Over 400 moh Gruvefjellet ved gr2, vestvendt. Løsnet under øverste klippe parti, mest sannsynlig natt til i dag. Samme skred som ObsID: 187292 meldt inn av Audun tidligere i dag, nå litt klarere vær for bilde

ObsID: 187302

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

20.03.2019 kl. 15:00

100 moh

Audun@unis (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Audun@unis Kommentar:  Kanskje vanskelig å se på bilde, men det har stoppet 100m fra veien. Og man kan skimte bruddkant under klippene

Skredaktivitet

20. mar. 12-18 Tørre flakskred Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst Få bratte heng. V, NV Det ser ut som det er den nye fokksnøen som er kommet ned.

ObsID: 187292

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

20.03.2019 kl. 08:07

37 moh

Martini@unis (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Sukkertoppen fra vei 221, vinden har blåst av mye snø langs sukkertoppen pga S vind igjennom natta
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Sukkertoppen mot Ø, ser renna over vei 222 som har fått noe sidelast siste 2 døgn, vinden har ellers blåst ryggene fri for nysnøen fra i går.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Platåberget mot SV

Vær

Snø 0 °C 8 m/s fra SØ ↖ 100% skyer Noen få lette snøbyger igjennom natta, i Lyb ubetydelig mengder nysnø. Vind hovedsakelig fra S -SØ i Longyeardalen, lett til moderat snøfokk i perioder igjennom natta, fremdeles litt rokk og fokk på morgenen onsdag. Stigende temp fra minus 10 til rundt null grader nå på morgenen

Snødekke

Lett snøfokk Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Vinden i Longyeardalen har hovedsakelig kommet fra S og blåst igjennom dalen. Fremdeles på Sørlig i Longyearbyen nå på morgenen. Igjennom natta så har det vært lett til moderat snøfokk i perioder. I løpet av natta har det ikke kommet noe nedbør av betydning.

ObsID: 187200

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

20.03.2019 kl. 07:25

29 moh

Sigmund@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Sigmund@obskorps

Snødekke

Moderat snøfokk Vind fra ø i Adventdalen. Avblåste rygger og tverrlasting

ObsID: 187189

Nordenskiöld Land / Ottofjellet

Snø

19.03.2019 kl. 20:31

736 moh

Kjetil@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Kommentar:  Bakkefokk kl 2200
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Profil tatt i sørvendt terreng for å se på om vedvarende svake lag også utgjør problem.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  kl 1900. Fokksnø fra toppene
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Landskapet har endret seg siste døgn.
Bilde Av Vær
Bilde 5 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Kommentar:  Ski langs et testheng, får lite utgliding, eller skal være veldig nært kanten og bruke mye kraft

Snødekke

Bærer preg av mye snø og vindtransport fra SV siste døgn. Mye fersk fokksnø i NØ heng. I adventdalen er det vindpåvirket og god snøtransport. I Helvetia og kreklingpasset er det 40-60cm med nesten ubunden løs snø. Ottofjellet er det generelt 10-40cm med delvis løs snø over gammel fokksnø, høyere opp er det mer vindpåvirket og mer avblåst i lo sider. Det har kommet bra med snø siste døgn. I rabber og utstikkere er det avblåst. Sidelastet fokksnø i forsenkninger i Adventdalen.

Notater

Observasjonen er begrenset fordi det er vanskelig å komme inn i N vendte heng PGA egensikkerhet. Dagens profil ble tatt i sør vest vendt for å se om det er vesentlig kantkornproblem.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Svært vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV Det gamle kantkornproblemet er der. Begynner å bli veldig tykt lag. Har ikke sett noe skred på dette laget siden Jul. Kantkorn rundt det creme-brule laget fra 23 feb fant jeg ikke i dag. Så utbredelsen på det laget er nok begrenset.

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Lett å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, V, NV For øyeblikket er det fokksnø som har kommet med SV vind som er hovedproblemet. På kveldinga dreier vidnen mot Øst og vi har nok problem i vestvedte heng også, men ikke like stort problem som NØ vendte

Vær

Værmeldingen stemte bra i dag. Litt varierende vind, og tilogmed gløtt av sol. Men på min obstur fra kl 1830 til 2230 ble forholdene vesentlig verre med økende bakkefokk og vind fra øst.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Etterhvert endel bakkefokk

Skredaktivitet

Uten å ha sett det selv, vet jeg at det har gått iallefall ett strl 3 skred over frølageret. Kan godt tenke at det er en vesentlig underrapportering da det har vært lite trafikk ut i terrenget i dag.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Fremtredende fokksnøproblem i Nordlige heng, Vest og øst har også mindre grad av samme problem. Store skred og svært lett å løse ut, naturlig utløst. På min obs i dag får jeg ikke drønn eller skytende sprekker så regner med at fokksnøproblemet er under stabilisering og utbredelsen av det kantkornproblemet over/under underkjølt regn er liten. Med mer vind og pålagring fra Sør vil vi få flere strl3 skred. Tenker at det kommer til å gå flere strl 3 skred naturlig utløst. Så en skarp FG3 Varslet faregrad er riktig

Snøprofil

9 lagdelinger observert 2 Stabilitetstest knyttet til profilet Profil tatt i sørvendt terreng for å se på om vedvarende svake lag også utgjør problem.

ObsID: 187164

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

19.03.2019 kl. 16:27

25 moh

HoltH@unis (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  HoltH@unis

Faretegn

Stort snøfall Område: I dalen/fjorden. Beskrivelse: 10 -30 cm nysnø siste 24 timer i Adventdalen tilgjengelig for transport. Lett snøfokk kl 1600.

Snødekke

Lett snøfokk 20 cm nysnø

ObsID: 187144

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

19.03.2019 kl. 14:05

226 moh

Audun@unis (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Profil etter brudd utløst med spade
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Vest siden av longyeardalen kl 14:00
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Vestsiden av Longyeadalen sett fra sukkertoppen kl 14:00
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Nordvendt heng har 10-20 cm pålastning av relativt homogen vindpåvirket snø.(Også over snø gjerdet)

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. 2 - Middels N, NØ, NV Jeg observerte i liten grad lagdeling i fokksnøen, men vil ikke utelukke det på steder der vinden kan ha virket andeledes siden det har vært skiftenden vinretning siste døgnet.

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV Gammelt kantkorn problem. Lite sannsynlig i denne fjellsiden da laget ligger under bærende skarelag. Vil være mer sannsynlig der snødekket er tynnere.

Vær

Ikke nedbør -8,9 °C 4 m/s fra SØ ↖ 100% skyer

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Fersk vindtransportert snø i nordvendte heng. Opptil 30 cm

Skredaktivitet

19. mar. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Skredfarevurdering

3 Betydelig Stedvis finnes det mye fokksnø som må få tid til å stabilisere seg. Spesielt i norvendt heng, men også øst og vest vendte heng må forventes å ha fått en del sidelast. Mer vind og nedbør forventes det kommende døgn, det vil nok gjøre at fokksnøproblemet vil vedvare. Varslet faregrad er riktig

Snødekke

88 cm totalt Ikke snøfokk 20 cm nysnø Vindpakket myk Tørr Vinden fra sør i går har gjort at det er 10 til 20 cm fokksnø i nordlige heng.

Snøprofil

8 lagdelinger observert 10 temperaturpunkter observert 1 Stabilitetstest knyttet til profilet Profilen er gravd i vestvent heng, men ligger bak en rygg som danner le for vinder fra sør

ObsID: 187101

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

19.03.2019 kl. 14:03

150 moh

Martini@unis (****)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Snødybde 335, gravde ned til 1m, sijkt i fokksnøen på 85, 65 og 40 cm fra bunn, hele søyla er fokksnø. 100-90 f, 90-70 4f, 70-25 p og 25-0 1f
Bilde Av Stabilitetstest
Bilde 2 av 4 Av:  Stabilitetstest Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Lokalt kollaps under spaden , går i de to øverste sjiktene i fokksnøen, ikke noe spredning
Bilde Av Stabilitetstest
Bilde 3 av 4 Av:  Stabilitetstest Opphavsrett:  Martini@unis Kommentar:  Bryter med spaden etter testen på 75 cm fra overflata, Q2, hele blokka går, sjikt i fokk snø
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 4 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  NV vendt side som har fått snølast på lørdag og siste døgn fra stormen. Snødybde 325 cm, gravde ned til 1 m, ønsket å se på sjikt i fokksnøen og hvor lett de var å påvirke. Får brudd i tre sjikt i fokksnøen på 15, 35 og 75 fra overflata, liten eller ingen evne til forplantning

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 0 moh Setter alle himmelretninger fordi vinden dreide fra Ø mot S i løpet av mandagen og med snøtransport, men hovedsakelig er det N vendt terreng som har fått mest snølast under stormen

Snøprofil

4 lagdelinger observert 2 Stabilitetstest knyttet til profilet NV vendt side som har fått snølast på lørdag og siste døgn fra stormen. Snødybde 325 cm, gravde ned til 1 m, ønsket å se på sjikt i fokksnøen og hvor lett de var å påvirke. Får brudd i tre sjikt i fokksnøen på 15, 35 og 75 fra overflata, liten eller ingen evne til forplantning

ObsID: 187102

Nordenskiöld Land / SVALBARD

Snø

19.03.2019 kl. 13:56

215 moh

HoltH@unis (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  HoltH@unis

Vær

Ikke nedbør -12 °C 1 m/s fra NØ ↙ 100% skyer Rolig vindforhold, overskyet

Snødekke

Ikke snøfokk 2 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Mye mindre nysnø i helvetiadalen / arctowskifjellet enn i byen. Her bare 2 cm snø tilgjengelig for transport ligger over et tynt skare.

ObsID: 187097

Nordenskiöld Land / Mot Arctowski fjellet

Snø

19.03.2019 kl. 13:00

752 moh

Kaptajn Fjeld (*)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Stabilitetstest
Bilde 2 av 3 Av:  Stabilitetstest Opphavsrett:  Kommentar:  ujevn brudd flate, Q3
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Min sjokolade holdt på å bli borte i snøføyken i løpet av de 10 min jeg sto og lagde stabilitets test. Trolig mye snø som blitt flyttet til le hengene i løpet av igår og idag. Idag har ikke det ikke kommet noe snø, men likevel var det bra med snøfokk på ettermiddagen. Mye snø tilgjengelig for transport

Stabilitetstest

ECTX klarte ikke få brudd ved de vanlige 30 slag, men da jeg jekket med spaden gikk blokken til brudd 40 cm nede i snødekket, Q3. Dette var rart, da jeg ellers tenkte at snøen hadde samme hardhet her. Derfor kan jeg ikke forstå om der var sjikt overgangen som var problemet her. Men hvis det var et kantkornlag, har det vært veldig tynt, da jeg ikke klarte å finne det med hendene først. Kanskje nedføykt nysnø som blokken sklei på ? Var veldig flat lys, så var faktisk ikke lett å se på snøkornene der bruddet skjedde

Faretegn

Drønn i snøen Mye drønn i snøen på vei opp på Arctowski fjellet

Skredproblem

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø V, NV under 0 moh Drønnene vitner om kantkornet svaktlag som kollapser.

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter N, V, NV over 0 moh Trolig kan både nedføyket nysnø, og dårlige bindinger i den nye fokksnøen fører til brudd.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Umiddelbart virket det som om at fokksnøen allerede hadde begynt å stabilisere seg bra, der jeg var i allefall. Snøen gikk gradvist fra å være mykere på toppen til å bli hardere nedover. F-4F-1F, og dette er jo en gunstig oppbygging. Jeg klarte heller ikke å få brudd ved de vanlige 30 slag. Og bruddet som skjedde var veldig ujevnt. I Longyearbyen igår d 18 mars, var snøen meget fuktig og kram, om den har vært det høyere oppe på fjellet, kan det trolig ha bivirket at snøen har bundet seg bedre sammen fort, og dermed stabilisert seg fortere. Så umiddelbart kan det jo virke rart med disse observasjonene jeg har gjort, at jeg melder faregrad 3 inn. Når jeg da velger å melde denne faregraden er det på grunn av den kraftige snø transport som skjedd igår og idag. Trolig har det blitt flyttet store mengder av fokksnø inn i le hengene. Og stabiliteten kan trolig variere mye. I nat og imorgen kommer ennå mer snø og kraftig vind. Denne snøen legger seg opp på fersk fokksnø, som trolig ikke har hatt tid nok til å stabilisere seg alle steder. Denne snø fra igår og idag har trolig en annen hardhet enn fokksnøen som kommer nå i nat og imorgen. Mulig at det kan gå skred på de dårlig bindinger i fokksnøen ? Dette er meget ugunstig, og naturlige skred kan vel forventes? Hvorfor er det da egentlig at vi ikke går opp på en grad 4 imorgen ? Hvis ikke 4, så er det vel en kraftig 3 vi har imorgen, og folk må være forsiktige! Varslet faregrad er riktig

Snødekke

280 cm totalt Kraftig snøfokk 25 cm nysnø Vindpakket myk Mye snøtransport inn det nordvest vendte leheng

Snøprofil

3 lagdelinger observert Gravde ikke dypere en dette... total snødybde var 280 cm

ObsID: 187153
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.