Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 31.03.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Store til svært store naturlige skred ventes løsne av seg selv. Skred kan løsne i sjeldne skredbaner og på nye steder, og nå langt ut i flatt terreng.

Skredfarevurdering

Nedbør og vind fortsetter å gi stor pålagring på et svakt snødekke. Store til svært store skred ventes å løsne naturlig. Disse kan nå langt ut i flatere terreng og påvirke infrastruktur og bebyggelse. Snøen kommer på en uvanlig vindretning, og skred kan løsne i sjeldne eller helt nye skredbaner.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 31. mars 2023

Det er observert svekkelse i overflaten mange steder i regionen. I sørvendte heng er det kantkorn under solskare, i øst-nord-vest ligger det små kantkorn rett i overflaten.

Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars ligger lag med kantkorn. Laget ligger i varierende dybde og har bare stedvis vist evne til bruddforplantning. Tirsdag ble det observert drønn i snødekket i skogen ved Oksfjordhamn, ellers er det ikke observert faretegn den siste tida.

Snøfallet har nå begynt, og på torsdag førmiddag er det kommet 1-10cm snø i regionen.

Fjellvær

Torsdag 30. mars 2023

25 mm i døgnet, opp mot 60 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst, endring til liten storm fra nord om ettermiddagen. -14 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Mest vind og nedbør vest i regionen.

Fredag 31. mars 2023

20 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Liten storm fra nord, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS