Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 28.01.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind gir økt skredfare. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Tirsdag fortsetter med kraftig vind fra SØ og lett nedbør på indre strøk. Fokksnøflakene bygger seg opp videre, og store skred, str 3, kan forekomme. Enkelte naturlig utløste skred kan også forekomme der pålagringen av snø er stor.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket, men dette laget virker vanskelig å påvirke. Lavere temperaturer siden søndag og utover i uken kan potensielt føre til økende aktivitet i dette laget.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 27. januar 2020

Observasjoner fra helgen tyder på at både fokksnøen fra forrige uke og den gamle gjennomfuktede snøpakken er relativt stabil. Det er likevel mye snø tilgjengelig for vindtransport, mest i nordlige og ytre strøk. I skogen ligger det rundt 30 cm løs snø, mens i tregrensen og høyere er snøen vindpåvirket i varierende grad, med både hard snø og løs nysnø i enkelte lommer.

Det er observert lag med kantkorn over/under skarelag flere steder i regionen, men siste observasjoner tyder på at kantkornlaget er vanskelig å påvirke for øyeblikket.

Ingen skred rapportert de siste tre dagene

Mandag morgen ble det observert kraftig snøfokk nord for Storslett. Søndag ble det observert drønn i snøen over tregrensa ved Nordreisa.

Fjellvær

Mandag 27. januar 2020

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -22 °C til -15 °C på 1100 moh. Klarvær.

Tirsdag 28. januar 2020

1-4 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sørøst. -22 °C til -15 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS