Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 18.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Milde temperaturar medfører fare for enkelte store, naturleg utløyste skred. Vedvarende svakt lag djupt i snødekket er truleg svært vanskeleg å påverke.

Skredfarevurdering

Skredfaren auker utover dagen. Nattefrost gjer at snødekket er hardt og stabilt først på dagen, men utover dagen vil sola og høye lufttemperaturer mjuke opp snøoverflata. Faren for våte laussnø- og flakskred, samt skavlbrot vil difor fortsatt vere til stades. I låglandet er det hovudsakleg laussnøskred som er skredproblem, medan det høgare til fjells kan gå våte flakskred i forbindelse med gamle fokksnøflak. Auka belastning på snødekket som følgje av skavlbrot og andre skred kan også utløyse store skred.

Det gamle laget med kantkorn frå slutten av februar lurer fortsatt i snødekket, men ligg mest sannsynleg for djupt til å verte påverka.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 17. april 2019

I helga var det bygevêr, tidvis sterk vestavind og mildt. Mest nedbør og skyer har det vore ved kysten, medan indre delar av regionen har hatt ein del sol dei siste dagane. Fokksnøflak i samband med bygevêret ventast stort sett å ha stabilisert seg. Under mildværsgrensa på rundt 700-800 moh er dei øverste 10-15 cm av snødekket vått, men der det har vore klarvêr har det danna seg skare om natta.

Djupt i snødekket finnast det eit vedvarande svakt lag av kantkorn i samband med skare, danna etter mildvêr 23. februar. Laget har stor utbreiing, men det ligg djupt og under hard snø. Mildværet dei neste dagane kan gjere at det etter kvart blir lettare å påverke.

Søndag og måndag gjekk det fleire våte, naturleg utløyste skred, både laussnøskred og flakskred.

Fjellvær

Onsdag 17. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 18. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra vest. -5 °C til 3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS