Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 25.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Vindøkning fra SØ vil føre til at snø tilgjengelig for vindtransport vil fortsette å samles som ferske fokksnøflak i heng rundt NV himmelretning. Disse fokksnøflakene ventes å være lette å løse ut. I noen utsatte heng med mye fersk fokksnø kan skredene bli store (str 3) og det kan gå enkelte naturlig utløste skred. Skredfaren holder seg på 3 - betydelig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 24. januar 2019

I løpet av helgen og starten av uka kom det mye nysnø som har gitt fine skiforhold, men som ogå gjør at det er mye løssnø tilgjengelig for vindtransport. Onsdag er det ved Nordreisa observert ferske fokksnøflak, med lokalt store forskjeller i hardhet og utbredelse. Under fokksnøen ligger det lag av nedføyket nysnø, som lokalt går til brudd. Det ble onsdag observert mildværsskare på 800 moh, men den er antakelig tilstede høyere i fjellet også.

Steder hvor snødekket er tynt kan det være utviklet lag med kantkorn, spesielt i indre deler av regionen hvor det har vært kaldere, men tidligere observasjoner sier at utbredelse og evne til bruddforplantning virker å være begrenset. I jula ble det observert svake lag av rim i snødekket, men det finnes ingen nye observasjoner av dette. Hvis slike lag finnes, er de nå trolig dekket av bærende skarelag og vanskelig å påvirke.

Fjellvær

Torsdag 24. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 25. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -23 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS