Snøskredvarsel for Nord-Troms torsdag 24.01.2019

3
Betydelig
Publisert:

Vær varsom i terreng som har samlet fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø til den har fått stabilisert seg. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Tidligere nysnøflak ventes å ha stabilisert seg og er nå vanskelig å løse ut. Første del av dagen ventes faregraden å holde seg på til 2 - moderat. Vindøkning fra SØ utover ettermiddagen gjør derimot at det vil bli dannet nye fokksnøflak i himmelretninger rundt NV, som vil være lette å løse ut. Skredfaren ventes da å igjen øke til 3 - betydelig.
I løpet av mandag ble det observert 10-20 cm nysnø i regionen. Mye vind i perioder, opp til liten kuling i ytre strøk, har flyttet på den ferske snøen i overflaten. I høyden ligger snøen ujevnt fordelt i terrenget. Vind fra sør-øst flyttet noe løssnø til leheng NV-vendte sider, mens bygevær mandag og tirsdag trolig har lagt mest snø i S-vendte sider. Tidligere mildvær har dannet flere tynne skarelag nedover i snødekket.
Steder hvor snødekket er tynt kan det være utviklet lag med kantkorn, spesielt i indre deler av regionen hvor det har vært kaldere, men tidligere observasjoner sier at utbredelse og evne til bruddforplantning virker å være begrenset. I jula ble det observert svake lag av rim i snødekket, men det finnes ingen nye observasjoner av dette. Hvis slike lag finnes, er de nå trolig dekket av bærende skarelag og vanskelig å påvirke.
Onsdag formiddag er det observert klarvær, lett vind fra sørøst og -15 grader ved Sørkjosen lufthavn.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra øst.
-19 °C til -13 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 2 nedbør mm i døgnet.
Bris fra nordøst., endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen.
-18 °C til -11 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.