Snøskredvarsel for Nord-Troms fredag 18.05.2018

2
Moderat
Publisert:

Det er mykje vatn i snøen i låglandet. Flakskred og glideskred kan gå der vatn hopar seg opp. Høgt til fjells finst det nysnøflak.

Våte løssnøskred

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Løssnøskred
2 - Små
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Våte flakskred

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Unngå langvarige opphold i løsneområder og utløpsområder for skred. Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig nært terrengfeller. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger. Følg med når snøoverflaten blir våt.
Flakskred
3 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Noe kjøligere temperaturer og nattefrost i høyden er gunstig for stabiliteten i snødekket. Rundt de høyeste toppene i regionen kan det ha kommet litt nysnø, ferske nysnøflak kan forekomme, men dette ventes ikke å være utbredt. Enkelte plasser kan det være fare for våte løssnøskred, vær spesielt obs hvis sola titter frem og får varmet opp nysnø, eller der snøoverflaten er så myk at man synker ned til støvelskafthøyde på skiskoene. Vedvarende svake lag i snødekket har trolig forsvunnet med varmen de aller fleste steder, men vær likevel litt obs på dette i nordvendte sider over ca. 1000 moh.
Det har smeltet godt den siste tiden og mange rygger og sider er smeltet frem, og det er stort sett snøfritt under ca. 400 moh i sørvendte sider. Det er observert at snødekket er gjennomvått helt til topps, og det er stedvis mye vann til stede i snøpakken. Natt til 17. mai kom det litt nedbør i regionen, over ca. 800 moh kan det ha kommet litt sludd eller nysnø.
Det antas nå at varmen har tatt knekken på vedvarende svake lag av kantkorn, men det kan likevel ikke utelukkes helt at det finnes i nordvendte sider over 1000 moh.
Det var litt skredaktivitet i regionen i helgen som var med det varme været. Det er ikke rapportert om skredaktivitet denne uken.
1 - 5 nedbør mm i døgnet.
Bris fra vest.
-2 °C til 3 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om kvelden.
Delvis skyet.
Nedbør først på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørvest., endring til bris fra sør om ettermiddagen.
-4 °C til 3 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 900 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.