Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 10.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fersk fokksnø. Unngå også områder der snødekket over svakt lag er tynt, eksempelvis nær rygger og på konvekse terrengformasjoner.

Skredfarevurdering

Tirsdag er det ventet snøbyger og en del vind, dette vil danne ferske fokksnøflak i leheng mot NØ-Ø. I tillegg ligger det noe løssnø tilgjengelig for vindtransport i skjermede områder. Lengre ned i snødekket er de vedvarende svake lagene av kantkorn fortsatt intakt, men mange steder ligger de nå under store mengder snø som gjør det vanskeligere å påvirke. MEN der snødekket er tynt er det fremdeles mulig å påvirke disse lagene. Fjernutløsning er også mulig, og det er ventes at disse skredene kan bli store.

Skredfaren vil mange steder oppleves som faregrad 2-moderat, men på grunn av muligheten for store skred som kan fjernutløses opprettholdes faregrad 3-betydelig.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 9. april 2018

I påsken kom det mye nysnø i regionen, etter påske har det av og til kommet snøbyger med litt påfyll av snø. Øverste del av snødekket varierer mellom å være løs snø i skogen og i skjermede formasjoner i fjellet, og fokksnøflak over skoggrensen. Der solen har fått tak har de øverste centimeterne av snødekket blitt fuktig med gjenfrysing til skare på natta.

Det finnes svake lag med både kantkorn og rim lenger ned i snødekket. Mange skred og faretegn i løpet av påsken tyder på at vedvarende svake lag har stor utbredelse, men flere steder ligger de nå enten under store mengder snø eller under harde lag av fokksnø. Det gjør at man får færre faretegn.

Det har vært stor skredaktivitet i regionen særlig i påsken, men også etter påske er det observert flere skred. Skredene er observert i skogen såvel som på fjellet, og det har gått mange str. 3 og str. 4 skred. Onsdag forrige uke utløste et turfølge skred ved Jøkelfjorden helt vest i naboregionen. Forrige torsdag gikk tre skred (str.3) i Rotsunddalen, østvendt ca 600 moh, sannsynligvis fjernutløst av gruppe på ski.

Observervert drønn på tur i Kåfjord der snødekket var tynt.

Fjellvær

Mandag 9. april 2018

2-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om formiddagen. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 10. april 2018

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS