Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 07.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Skred løses lettest ut der snødekket er tynt og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning fra slakere terreng er mulig.

Skredfarevurdering

Nysnø i kombinasjon med økende vind vil gi fersk fokksnø i leområder. Skiftende vindretning fører til at ustabil fokksnø kan finnes i de fleste himmelretninger. Utbredelsen er også avhengig av hvor mye løs snø som er tilgjengelig på bakken.
Den største utfordringen med å vurdere snøskredfaren er likevel knyttet til vedvarende svake lag lenger ned i snødekket. Mange steder ligger de svake lagene under store mengder snø, slik at de er vanskelig å påvirke. Men særlig der snødekket er tynt er det mulig å påvirke de vedvarende svake lagene. Skred kan da fjernutløses og spre seg til områder med tykkere snødekke, så evt skred kan bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 6. april 2018

I løpet av påsken kom det mye nysnø i regionen, og etter påske har det av og til kommet en og annen snøbyge med nytt påfyll av snø. Øverste del av snødekket varierer mellom å være løs snø i skogen og i skjermede formasjoner i fjellet, og fokksnøflak over skoggrensen. Der solen har fått tak, har de øverste centimeterne av snødekket blitt fuktet opp.

Det finnes svake lag med både kantkorn og rim lenger ned i snødekket. Mange skred og faretegn i løpet av påsken tyder på at det vedvarende svake laget har stor utbredelse, men flere steder ligger nå de svake lagene enten under store mengder snø eller under harde lag av fokksnø. Det gjør at du får færre faretegn.

Det har vært stor skredaktivitet i regionen særlig i påsken, men også etter påske er det observert flere skred. Skredene er observert i skogen såvel som på fjellet, og det har gått mange str. 3 og str. 4 skred. Onsdag utløste et turfølge på 12 personer skred ved Jøkelfjorden helt vest i naboregionen. Torsdag gikk tre skred (str.3) i Rotsunddalen, østvendt ca 600 moh, sannsynligvis fjernutløst av gruppe på ski.

Torsdag er det rapportert av vinden får tak i snøen og gir snøfokk fra toppene og pålagring av snø i leområder

Fjellvær

Fredag 6. april 2018

1-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Snøbyger om kvelden.

Lørdag 7. april 2018

3-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS