Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 08.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Vindøkning tirsdag kveld og onsdag har flyttet på snø inn i leheng og dannet ferske, ustabile fokksnøflak i overflaten. Det finnes òg vedvarende svake lag i snødekket som er ustabile og har vist god forplantningsevne, og som påvirkes der det samles mye fokksnø. Snøskredfaren vil være størst der det transporteres mye snø inn i leheng, og spesielt i ytre deler av regionen hvor det kom mest snø under snøværet forrige uke. Ved mindre snøtransport enn ventet kan skredfaren være lavere.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 7. mars 2018

Tirsdag kveld blåste det opp til liten kuling fra SØ, noe som har endret og flyttet på snøen i overflaten. Det ventes derfor at snøoverflaten preges av fokksnø av ulik hardhet, mens utsatte steder er det blåst rent til gammel skare. Sist uke kom det 5 - 20 cm nysnø. Mest i nordlige deler av regionen.

I overgangen mellom gammel skare og fokksnø fra snøværet forrige uke er det observert vedvarende svakt lag av kantkorn rundt tynt skarelag. Observasjoner tyder på at dette er mest ustabilt over 700 moh. Drønn fra snødekket observert mandag, viser at brudd i svakt lag nede i snødekket har forplantningsevne. Etter mye kulde i februar kan det ikke utelukkes at overflaterim kan være nedføyket, noe som ble bekreftet i testheng før snøværet forrige uke.

Mandag gikk det et skred over vei på Lakøya i Skjervøy kommune. Mandag ble det også gjort flere observasjoner av skred som har gått i løpet av helga i nordvest vendte brattheng. Trolig har disse skredene løsnet på lag av kantkorn.

Fjellvær

Onsdag 7. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -23 °C til -16 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør bare i grensetraktene.

Torsdag 8. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -24 °C til -17 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør bare i grensetraktene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS