Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 07.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

På grunn av mye løs snø i terrenget tilgjengelig for transport, vindøkning i løpet av onsdagen og tilstedeværelse av vedvarende svake lag i det gamle snødekket, vil skredfaren øke onsdag. Snøskredfaren vil være størst der det transporteres mye snø inn i leheng, og spesielt i ytre deler av regionen hvor det kom mest snø under snøværet forrige uke. Ved mindre snøtransport enn ventet kan skredfaren være lavere.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 6. mars 2018

Sist uke kom det 5 - 20 cm nysnø. Mest i nordlige deler av regionen. Mandag ble det meldt om varierende snøoverflate fra ubunden til mer vindpåvirket snø. Økende vind tirsdag og onsdag, spesielt i høyden, vil jobbe mer med snøoverflaten og transportere snø. Fokksnø fra forrige uke har mange steder lagt seg på gammel hard fokksnø eller på hard og isete skare.

Det er observert lag med kantkorn og rim høyt oppe i snødekket, spesielt over 500 moh. Et av kantkornlagene ligger rett under tynn skare. Dette laget har stor utbredelse helt til toppene. Det er også observert lag av kantkorn under fokksnøflak i overflaten. Det ble mandag hørt drønn i snødekket.

Det ble mandag gjort flere observasjoner av skred som har gått i løpet av helga i nordvest vendte brattheng. Trolig har disse skredene løsnet på lag av kantkorn.

Fjellvær

Tirsdag 6. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -26 °C til -15 °C på 1100 moh. Klarvær.

Onsdag 7. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -23 °C til -16 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør bare i grensetraktene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS