Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 13.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Noen steder kan fokksnøen ha lagt seg over et svakt lag av overflaterim.

Skredfarevurdering

Lørdag er det ventet temperaturer rundt null i fjellet som er gunstig for stabilisering av fokksnøflak, og det er heller ikke ventet ny nedbør. Fokksnøflakene vil derfor gradvis stabiliseres utover dagen.

Lenger ned i snødekket er det noen få steder observert overflaterim. To dager med mildvær denne uken ser ikke ut til å ha påvirket snødekket dypt ned, og svake lag vil fortsatt være tilstede. Det vil generelt være vanskelig å løse ut skred i dette laget siden det ligger under skare og fokksnø, MEN der snødekket er tynt eller ved større tilleggsbelastning som for eksempel en gruppe skikjørere eller en snøskuter, vil det være mulig å løse ut skred på dette laget. Skredene kan bli middels store (str 3).

Snøskredfaren forventes å fortsatt holde seg på faregrad 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 12. januar 2018

Fredag har et nytt mildvær gitt plussgrader og litt regn opp til ca. 700 moh. Onsdag var det mildværskare opp til ca. 400-600 moh etter mildvær på tirsdag og deretter synkende temperatur.

Torsdag ble det observert nedføyket overflaterim i snødekket, dette ble dannet etter klarvær og kalde temperaturer forrige uke. En observasjon fra Kåfjord torsdag viser at laget er intakt i sørlige og vestlige heng. Det finnes også et kantkornlag i snødekket, men laget er for det meste tykt og viser liten evne til bruddforplantning.

Tidligere i uken gikk det noen skred på laget av nedføyket overflaterim. Skredene var opptil middels store (str 3).

Det er generelt store variasjoner i snømengdene i regionen, med mest snø i ytre deler.

Fjellvær

Fredag 12. januar 2018

4-8 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra vest. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Varmere luft og byger fra SV. Flest byger midt på dagen. Klarvær om kvelden.

Lørdag 13. januar 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørvest. -9 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nullgradergrense er vanskelig å sette. Inversjon kan gi plussgrader høyt til fjells og lavere temperaturer i lavlandet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS