Snøskredvarsel for Nord-Troms onsdag 24.05.2017

1
Liten
Publisert:

Generelt stabile forhold. Ha ulik tilnærming til vått og tørt snødekke. Faren for våte skred øker utover dagen.

Skredfarevurdering

I høyden kan snøbyger kombinert med vind ha dannet ustabile fokksnøflak i lesider, men problemet ventes å vare begrenset på grunn av små nedbørmengder og rask stabilisering. Nedbør som regn i lavlandet gjør at faren for våte skred er tilstede, men det er ventet at snødekket vil drenere regnet godt. Der hvor snøen er vannmettet i overflaten kan det løsne små, våte løssnøskred i bratte sider. Hvis solen titter frem og får tid til å jobbe med snøen, vil den kunne smelte den ferske nysnøen i bratte sider og trigge små, våte løssnøskred eller flakskred. Skredfaren ventes likevel til å være avtagende og å gå ned til 1 – liten.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt. Se etter områder der vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk.
Etter en periode med varmere temperaturer helt til topps har det nå blitt noe kjøligere og kommet litt nysnø i høyden. Nysnøen har lagt seg over skarelag som har blitt dannet etter nattefrost i helgen. I enkelte leheng kan det ha samlet seg nok snø til å utgjøre små fokksnøflak. Opp til ca. 700 moh er snødekket nå gjennomfuktet med lite lagdeling. Over dette kan snødekket være mer finkornet og mere lagdelt, til tross for milde temperaturer den siste tiden. Det kan fortsatt finnes vedvarende svake lag dypt i snødekket, men det skal mye regn og smelting til for å påvirke disse. Det forventes også at eventuelle vedvarende svake lag har stabilisert seg mange steder som følge av gunstige temperaturgradienter i snødekket. Tirsdag formiddag er det skiftende bris, spredte snø- og sluddbyder og -3 til +5 grader.
Fra tirsdag ettermiddag ventes NV periodevis frisk bris. Spredte sluddbyger, over 200-300 moh snøbyger. Om kvelden lettere skydekke. Onsdag ventes skiftende bris i fjellet. Spredte regnbyger, men også litt sol av og til. Snøbyger over 200-600 moh. 0-2 mm nedbør.
Moderat
2

Torsdag ventes skiftende bris i fjellet. Fra om ettermiddagen nordlig periodevis liten kuling. Perioder med regn, snø over 200-500 moh. 2-5 mm nedbør. Fra om ettermiddagen litt lettere skydekke.

I høyden vil nysnø i kombinasjon med vind fornye fokksnøproblematikken. Derfor vil snøskredfaren ha en økende tendens utover dagen. Snødekket er ellers stabilt. Skredfaren vurderes til faregrad 2-moderat.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.