Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 24.01.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leheng der det har samla seg fersk fokksnø de siste dagene, spesielt i høyden. Vekslende vind de siste dagene har dannet fokksnøflak i ulike retninger.

Skredfarevurdering

Torsdag kveld skal det kortvarig blåse kraftig fra sørvest. Denne vinden kan frakte nysnø og løs snø som finnes i terrenget inn i leheng og danne ustabile fokksnøflak. Kortvarig mildvær gjør at snøen i lavere høyder vil stabilisere seg raskt, mens innblåst snø i høyden trenger noe mer tid på å stabilisere seg. Ustabil fokksnø kan være dekket av løsere nysnø, og kan derfor være vanskelig å gjenkjenne noen steder.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Utbredelsen av skredproblemet er usikker, men torsdag ble det meldt om tydelig faretegn sør i regionen i form av drønn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 23. januar 2020

Denne uka har det kommet litt påfyll med snø hver dag. I skogen ligger det mye løs snø, mens i tregrensen og høyere er snøen vindpåvirket i varierende grad. Vind har flyttet og omfordelt snøen som har kommet de siste dagene. Et lite blaff av mildvær torsdag kveld kan ha påvirket snøoverflaten i lavlandet.

Nede i det gamle snødekket har eldre kantkornlag vist seg å være intakt enkelte steder. Trolig er laget mest utviklet rundt et skarelag i et belte mellom 400 - 900 moh. Utbredelsen er usikker og tidligere har laget vært vanskelig å påvirke, men etter moderat snøfall ble det torsdag observert faretegn som kan knyttes til laget.

Tirsdag ble er det observert flere snøskred ved hjelp av radar i Holmbuktura. Et er bekreftet som str. 3. Det ble også observer et str. 3 skred i kjent skredløp ved Pollfjellet, Furuflaten.

Torsdags morgen, er det de siste 3 døgna målt ca. 40 - 50 cm snø ved Holmbukt og Lenangsstraumen, noe mindre ved Ura.

Fjellvær

Torsdag 23. januar 2020

14-16 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Kortvarig høyest temperatur om kvelden.

Fredag 24. januar 2020

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest, endring til bris fra sørvest om formiddagen. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS