Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 24.04.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Snødekket er fremdeles vått og ustabilt. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Etter mye regn og høy temperatur på tirsdag kan det fortsatt være mye vann i snødekket. Plussgrader i fjellet vil gi mer smelting og vann i snøen, særlig i solvendte heng. Faren for naturlig utløste skred opprettholdes, men ventes å være mindre utbredt enn på tirsdag. Sannsynligheten for store skred er også avtagende.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 23. april 2019

Tirsdag kom det mye regn høyt til fjells, så snøoverflaten er våt. På de høyeste toppene kan det ha kommet nysnø.

Dypt i snødekket har det lenge ligget et vedvarende svakt lag av kantkorn. Laget har hatt stor utbredelse, men det er usikkert hvordan regnet de siste dagene har påvirket dette laget. Sannsynligvis er det nå smelteomvandlet de fleste steder, men i høyden på steder med tykt snødekke kan det fortsatt ligge intakt.

Natt til tirsdag gikk det noen store skred i Lavangsdalen. Tirsdag ble det observert mange våte løssnøskred på str.2 ved Breivikeidet.

Fjellvær

Tirsdag 23. april 2019

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. 0 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Fra om ettermiddagen opphold og en del sol.

Onsdag 24. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra vest. -1 °C til 7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS