Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 08.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes ustabile nysnøflak i leområder. I bratt sørvendt terreng kan det gå naturlig utløste skred. Vedvarende svakt lag er tilstede, men vanskelig å påvirke

Skredfarevurdering

Litt vind, lette snøbyger og snøtransport har dannet nysnøflak i leheng. Det kan være lett å løse ut små og middels store flakskred i de ferske nysnøflakene. Skiftende vind kan ha gitt flakdannelse i forskjellige himmelretninger. I sørvendte sider kan nysnøflak ligge over glatt solskare. I perioder med klarvær og sol, kan det gå små naturlig skred der sola varmer nysnø i lune fjellsider. Skavelbrudd kan også forekomme når skavler svekkes av solpåvirkning.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Laget har vært mest aktivt i og like over tregrensen, men kan også finnes høyere til fjells. Selv om dette laget nå generelt er vanskeligere å påvirke, vil det fortsatt være mulig å påvirke på steder der overliggende snø er tynn eller myk. Dette skredproblemet kan være krevende å håndtere, det anbefales forsiktighet og gode vurderinger ved ferdsel i skredterreng, både rundt tregrensa og på fjellet.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 7. april 2019

Litt bygevær lørdag og søndag har gitt litt nysnø i regionen. Frisk bris og dreiende vindretning fra sør-vest lørdag til mer nordlig vindretning på søndag, har transportert litt snø inn i nordøst-vendt og sør-vendt terreng. Lune, sørvendte sider kan være solpåvirket med fuktig snø eller solskare.

Nede i snødekket finnes mange steder et vedvarende svakt lag med kantkorn over skare dannet etter mildvær 23. februar. Laget har stor utbredelse i et belte i og over tregrensa, men kan også finnes høyere. En del skredaktivitet forrige uke knyttes til dette laget, men mange steder ligger det nå godt beskyttet under et kompakt snølag.

Lørdag gikk det ett middels stort skiløperutløst flakskred i nordvendt terreng på Trollvasstinden. Fredag ble det observert mange små til middels store skred i sørvendt terreng, naturlig utløst på grunn av soloppvarming.

Det er observert begynnende rimdannelse i fjellet.

Fjellvær

Søndag 7. april 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 8. april 2019

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS