Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 07.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Dette laget er vanskelig å påvirke, men eventuelle skred kan bli store.

Skredfarevurdering

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Laget har vært mest aktivt i og like over tregrensen, men kan også finnes høyere til fjells. Selv om dette laget nå generelt er vanskeligere å påvirke, vil det fortsatt være mulig å påvirke på steder der overliggende snø er tynn eller myk. Dette skredproblemet kan være krevende å håndtere, det anbefales forsiktighet og gode vurderinger ved ferdsel i skredterreng, både rundt tregrensa og på fjellet.

Litt vind og lette snøbyger kan danne små til middels store nysnøflak i leheng. I sørvendte sider kan nysnøen legge seg over glatt solskare. Hvis det blir perioder med sol mellom bygene, kan det løsne mindre skred naturlig der sola varmer nysnø. Fokksnøen fra tidligere denne uken har fått stabilisert seg de fleste steder, men det kan ikke utelukkes at det finnes enkelte ustabile fokksnøflak, spesielt i nordvendt terreng hvor solen ikke har tatt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 6. april 2019

Litt bygevær lørdag og søndag kan ha gitt litt nysnø i overflaten. Milde temperaturer tidligere i uka etterfulgt av kulde har gitt en tynn skare i overflaten opp til ca. 500 moh. Sørvendte sider som er påvirket av sol kan ha skare høyt i snødekket også høyere i fjellet, ellers finnes det fokksnø av ulik hardhet i fjellet. I starten av uka var det tette snøbyger og kraftig vind som la opp mye snø i leområder omkring NØ-Ø.

Nede i snødekket finnes mange steder et vedvarende svakt lag med kantkorn over skare dannet etter mildvær 23. februar. Laget har stor utbredelse i et belte i og over tregrensa, men mange steder ligger det nå godt beskyttet under et kompakt snølag. Det antas at en god del av skredaktivitet den siste uka har vært på dette kantkornlaget, både naturlige og skiløperutløste skred.

Det har vært mye skredaktivitet i regionen den siste uka. De siste dagene har det vært observert mange små til middels store skred i sørvendt terreng, naturlig utløst på grunn av soloppvarming. Tidligere i uka ble det observert mange, store skred, både naturlig og skiløperutløste skred.

Fjellvær

Lørdag 6. april 2019

2-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Frost om natta, en del sol om formiddagen. Enkelte snøbyger fra om ettermiddagen.

Søndag 7. april 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS