Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 11.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag i snødekket, spesielt rundt skoggrensa. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Utover dagen kan det komme litt nysnø med bygevær, spesielt nord i regionen. Det er ikke ventet at dette gir særlige endringer i skredfaren. Bygevær gir usikre prognoser, vær obs hvis det kommer mer snø og vind enn forespeilet.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn i overgangen mellom mildværsskare og nyere snø. Det er vanskelig å forutsi hvor dette laget kan påvirkes, det anbefales derfor forsiktighet og gode vurderinger hvis man ferdes i skredterreng. Vær obs på at dette skredproblemet også kan finnes i og under tregrensa, og at fjernutløsning er mulig.

Det kan finnes ustabile fokksnøflak i leheng mot sør og vest som det kan være lett å løse ut skred i. Eldre fokksnøflak i andre himmelretninger er vanskeligere å påvirke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. mars 2019

Over tregrensa bærer snødekket preg av vind fra nordlige retninger. Frisk bris fra nordøst på lørdag har gitt fokksnø i helninger mot sør og vest. Fra før ligger det fokksnø også mot øst etter snøbyger og dominerende vindretning fra nordvest forrige uke. Under fokksnøen ligger det et lag med tykk skare fra mildværet rundt 23. feb.

Før helgen ble det observert aktivitet på et svakt lag av kantkorn under et tynt skarelag, både på Breivikeidet og ved Lyngseidet. Det er gjort flere observasjoner av dette i skogen og rundt tregrensa, men søndag ble laget også bekreftet på 800 moh ved Lyngseidet.

Etter bygeværet forrige uke var det en skredsyklus med både små, skiløperutløste skred og større naturlige utløste skred. Det har vært observert mindre skredaktivitet de siste dagene.

Lørdag ble det meldt om drønn fra snødekket på Breivikeidet.

Fjellvær

Søndag 10. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -21 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til nordøst frisk bris første del av dagen.

Mandag 11. mars 2019

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om kvelden. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. En del usikkerhet i vindretning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS