Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 10.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområde der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

OPPDATERT søndag kl. 09:00 pga. skredproblem 2 med vedvarende svakt lag er lagt til: Vindøkning til liten kuling tidlig på dagen kan stedvis frakte snø inn i leheng og danne ferske, ustabile fokksnøflak. Fersk, innblåst snø kan være lett å løse ut. Områder med lite vind og ingen fersk, vindtransportert snø er mindre utsatt. Lørdag ble det observert et middels stort flakskred ved Lyngseidet, det er bekreftet at dette gikk på svakt lag av kantkorn. Vær derfor oppmerksom på at at det kan finnes vedvarende svake lag med kantkorn. Det har frem til nå vært lite faretegn fra vedvarende svake lag, selv om kantkorn er observert mange plasser. Skredet lørdag viser nå at kantkorn kan være et skredproblem i enkelte heng. Nysnøen fra onsdag har fått tid til å stabilisere seg, det kreves mer belastning for å løse ut skred i denne snøen nå, og eventuell bruddforplantning i denne snøen er ventet til å bli begrenset.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. februar 2019

Det har falt 10-30 cm nysnø tidligere i uka, først med vind fra vest og senere mer sørlig vind. Det er dannet myke nysnøflak over skoggrensa, men også løs fin snø mange steder. Forrige helg var det periodevis sterk vind fra sør og sørøst, og snøoverflaten var før snøfallet vindpåvirket og avblåst i vindutsatt terreng.

Det er den siste tiden observert kantkorn bestående av relativt små krystaller under et skarelag nede i snødekket, men tester har vist at dette laget for øyeblikket er vanskelig å påvirke.

Lørdag ble det meldt om et middels stort skiløpetutløst flakskred ved Gjerdelva i nærheten av Lyngseidet. Det er bekreftet at dette har gått på vedvarende svakt lag med kantkorn.

Fjellvær

Lørdag 9. februar 2019

Oppholdsvær. Bris fra øst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -20 °C til -10 °C på 1400 moh. Klarvær.

Søndag 10. februar 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -17 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS