Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 23.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leheng der fersk fokksnø har dannet ustabile flak. Vedvarende svake lag er trolig vanskelig å påvirke, men skred på slike lag kan bli store.

Skredfarevurdering

Skredfaren er hovedsakelig knyttet til vind og nysnø under bygeværet mandag og natt til tirsdag. Vind i kombinasjon med stedvis mye nedbør kan ha dannet ferske fokksnø- og nysnøflak i leheng. Vind fra NV natt til tirsdag gjør at SØ-vendte sider er mest utsatt. Trolig har vinden og nedbøren under bygeværet mandag - tirsdag vært kraftigst nord i Lyngen og ved Breivikeidet, dermed ventes det at leheng i dette området er mest utsatt. Skredfaren er avtagende siden tirsdag, men kalde temperaturer gjør at stabiliseringen av fokksnøflak kan gå sakte og ustabile nysnø- og fokksnø kan fortsatt finnes.

Vær også oppmerksom på at det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket og gjør grundige vurderinger. Disse lagene er trolig vanskelig å påvirke, men kan gi store skred hvis det først løsner. Vær spesielt obs på dette i høyden, her mangler vi observasjoner den siste tiden.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 22. januar 2019

På Lyngseidet er det målt 15 cm nysnø siste døgn frem til tirsdag morgen. På Breivikeidet er det på samme tid målt 10 cm nysnø. Mye vind i perioder i fjellet har flyttet på den ferske snøen i overflaten. I leområder i fjellet ligger det store mengder med vindtransportert snø fra tidligere.

Nedover i snødekket finnes det flere tynne lag med mildværsskare. Rundt disse skarelagene er det observert kantkorn flere steder i regionen. Et rimlag fra før jul kan stedvis fortsatt ligge dypt i snødekket, med etter nyttår er det ikke gjort konkrete observasjoner på at rimlaget fortsatt eksisterer. Hvis rim fortsatt eksisterer, er det trolig mest gjeldende over 700 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS