Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 21.05.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Under mildværsgrensen ventes våte skred i bratt sider. Potensielt vedvarende svake lag kan påvirkes av regn og mildvær.

Skredfarevurdering

Mye nedbør i løpet av søndag kveld og natt til mandag øker skredfaren for våte løssnø- og flakskred. Skredfaren er avhengig av mengden nedbør som kommer. Under mildværsgrensen vil regn gjøre snøoverflaten myk og våt, og små løssnøskred kan løsne både naturlig eller ved liten tilleggsbelastning. Ved mye regn også i høyden øker faren for våte flakskred på grunn av opphopning av vann rundt skarelag. Nedbøren kan komme som sludd og snø i høyden. På grunn av mye vind kan ferske fokksnøflak forekomme rundt de høyeste toppene, men disse ventes å stabilisere seg fort. Vær likevel litt obs hvis solen får varmet opp nysnøen utover dagen. I tillegg kan det fortsatt være vedvarende svake lag til stede i snødekket over ca. 800 moh og spesielt i nordvendte sider. Det knyttes usikkerhet til gjenværende utbredelsen av disse lagene.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 20. mai 2018

Snøgrensen kryper oppover og det er flekkvis bart også høyt i fjellet. Det har smeltet godt den siste tiden og snødekket har vært gjennomfuktet høyt til fjells. Frem til søndag har det vært nattefrost over ca. 700 - 800 moh og snødekket har fryst på, men dette er trolig i endring med varmere vær og nedbør. Nedbøren de siste dagene kan ha gitt nysnø rundt de høyeste toppene. I lavlandet er det stort sett snøfritt under ca. 500 moh.

I nordvendte sider kan det fortsatt finnes vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller over ca. 800 moh. Det er knyttet litt usikkerhet til dette pga få observasjoner i høyden den siste tiden.

Det er ikke rapportert om skredaktivitet de siste dagene.

Fjellvær

Søndag 20. mai 2018

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om formiddagen. -5 °C til 5 °C på 1400 moh. Skyet.

Mandag 21. mai 2018

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -3 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør først på dagen. Noe lettere skydekke utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS