Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 19.05.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte fjellsider der snøoverflaten er våt og myk, og spesielt hvis nysnø varmes opp. Vedvarende svake lag kan finnes i nordsider høyt til fjells.

Skredfarevurdering

Nattefrost i høyden er gunstig for stabiliteten i snødekket. Over ca. 900 moh kan det ha kommet litt nysnø. Ferske nysnøflak kan forekomme, men dette ventes ikke å være veldig utbredt. Enkelte plasser kan det være fare for våte løssnøskred, vær spesielt obs hvis sola titter frem og får varmet opp nysnø, eller der snøoverflaten er så myk at man synker ned til støvelskafthøyde på skiskoene. Det hersker noe usikkerhet om det fortsatt finnes vedvarende svake lag i høye, nordvendte sider, men det kan ikke utelukkes at dette fortsatt finnes i nordvendte sider over ca. 800 moh. Det antas at det skal mye til for at disse lagene skal kollapse og gi flakskred, men vær oppmerksom ved mye regn eller på skavlbrudd, dette kan trigge skred.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 18. mai 2018

Det har smeltet godt den siste tiden og snødekket har vært gjennomfuktet høyt til fjells. De siste nettene har det vært nattefrost over ca. 700 - 800 moh og snødekket har fryst på. I lavlandet er det stort sett snøfritt under ca. 500 moh. Litt nedbør de siste dagene kan ha gitt et lite dryss med nysnø i høyden.

I nordvendte sider kan det fortsatt finnes vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller over ca. 800 moh. Det er knyttet litt usikkerhet til dette pga få observasjoner de siste dagene. Under 800 moh antas det nå at varmen har tatt knekken på kantkornlag i alle høyder og himmelretninger.

Det er ikke rapportert om skredaktivitet de siste dagene.

Fjellvær

Fredag 18. mai 2018

1-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest. -4 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør først på dagen.

Lørdag 19. mai 2018

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om formiddagen. -5 °C til 4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Forbigående stigende temperatur midt på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS