Snøskredvarsel for Lyngen fredag 18.05.2018

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom i brattheng med myk, våt snø.

Våte løssnøskred

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Løssnøskred
2 - Små
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Våte flakskred

Kantkornet snø under skarelag

Unngå langvarige opphold i løsneområder og utløpsområder for skred. Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig nært terrengfeller. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger. Følg med når snøoverflaten blir våt.
Flakskred
3 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Noe kjøligere temperaturer og nattefrost i høyden er gunstig for stabiliteten i snødekket. Over ca. 900 moh kan det ha kommet litt nysnø. Ferske nysnøflak kan forekomme, men dette ventes ikke å være veldig utbredt. Enkelte plasser kan det være fare for våte løssnøskred, vær spesielt obs hvis sola titter frem og får varmet opp nysnø, eller der snøoverflaten er så myk at man synker ned til støvelskafthøyde på skiskoene. Det kan fortsatt være vedvarende svake lag til stede i snødekket over ca. 800 moh og spesielt i nordvendte sider. Det antas at det skal mye til for at disse lagene skal kollapse og gi våte flakskred, men vær oppmerksom ved mye regn eller på skavlbrudd, dette kan trigge skred i fjellsiden under.
Det har smeltet godt den siste tiden og snødekket er gjennomfuktet høyt til fjells. I lavlandet er snøen råtten og det er stort sett snøfritt under ca. 300 - 500 moh. Natt til 17. mai var det nattefrost over ca. 800 moh. Da kom det også litt nedbør i regionen, over ca. 800 moh kan det ha kommet litt sludd og nysnø.
Det kan fortsatt finnes vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller over ca. 800 moh, særlig i nordvendte sider. Under 800 moh antas det nå at varmen har tatt knekken på kantkornlag i alle høyder og himmelretninger.
Det var mye skredaktivitet i regionen i helgen, og senest tirsdag formiddag er det rapportert om våte ferske flakskred som er trigget av skavlbrudd.
1 - 5 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra vest.
-4 °C til 3 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om kvelden.
Delvis skyet.
Nedbør først på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørvest.
-5 °C til 3 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 1000 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.