Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 16.05.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Stabiliteten i snøen blir dårligere når snødekket blir vått og mykt. Skred kan rive med seg mye snø og bli store. Unngå utløps- og utløsningsområder.

Skredfarevurdering

Varmt vær og etterhvert også regn gjør at det fortsatt er fare for enkelte våte flak- og løssnøskred, både naturlig utløst og utløst av skiløper. Der det er mye våt snø kan skred dra med seg mye snø, renner og skjermede formasjoner er spesielt utsatt. Det kan fortsatt være vedvarende svake lag til stede i snødekket, spesielt over ca. 800 moh og i nordvendte sider. Ved varmt vær og regn kan disse svake lagene kollapse og gi skred. Vær oppmerksom på skavlbrudd, dette kan trigge skred i fjellsiden under.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 15. mai 2018

Det har smeltet godt den siste uken og snødekket er gjennomfuktet høyt til fjells. I lavlandet er snøen meget råtten og det er stort sett snøfritt under ca. 200-300 moh.

Det kan fortsatt finnes vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller over ca. 800 moh, særlig i nordvendte sider. Under 800 moh antas det nå at varmen har tatt knekken på kantkornlag i alle høyder og himmelretninger.

Skiløperutløst løssnøskred ved Lakselvtindane søndag som dro med seg mye snø, str 3. Det er også observert noen naturlig utløste middels store våte flakskred i løpet av helgen, og senest tirsdag formiddag er det rapportert om våte ferske flakskred som er trigget av skavlbrudd.

Fjellvær

Tirsdag 15. mai 2018

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest. -1 °C til 7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Lettere skydekke utover dagen.

Onsdag 16. mai 2018

7-10 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. 0 °C til 10 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende om ettermiddagen, nedbør og synkende temperatur.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS