Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 17.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Påfyll av nysnø kombinert med kuling fører til økende skredfare. Det vil dannes ferske fokksnøflak i leheng og andre formasjoner som samler snø, noen steder kan fokksnøen ha dårlig binding til underlaget.
Vær oppmerksom på at fokksnøflakene kan legge seg over vedvarende svake lag med nedføyka overflaterim eller kantkorn. Skred som går ned i disse lagene kan bli større og det kan også være mulig å fjernutløse skred.
Noen naturlig utløste skred kan forventes.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 16. mars 2018

Den siste tiden har det blåst en del fra SØ, og snøoverflaten i leheng er preget av fokksnø av ulik hardhet. På de mest utsatte stedene er det blåst rent ned til gammel skare, spesielt over 600-700 moh. Tiligere i uka ble det rapportert om kraftig vind fra Ø og mye vindtransport i Lenangen. I enkelte lesider der var det samlet opptil 50 cm fokksnø, mens det i området rundt Lyngseidet kun var noen få cm nysnø oppå vindskare.

Det er noen steder observert overflaterim under lag av fokksnø i toppen av snødekket. Det er også gjort observasjoner på lag av kantkorn rundt skarelag i den øverste delen av snødekket. De er mest utbredt rundt skoggrensa og opp til 600-700 moh. Dypere i snødekket er det flere lag med kantkorn og begerkrystaller ved bakken, men disse er godt isolert av harde/bærende lag over.

Onsdag meldes det om drønn, oppsprekking og kollpas i et svakt rimlag høyt i snødekket på ca 300 moh i Nord-Lenangen.

Fjellvær

Fredag 16. mars 2018

1-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -24 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 17. mars 2018

12 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Kortvarig mildvær i lavlandet om ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS