Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 14.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Noen steder kan fokksnøen ha lagt seg over et svakt lag av overflaterim.

Skredfarevurdering

Søndag formiddag er det ventet rolige værforhold, og det er ventet at fokksnøflakene som ble dannet tidligere i uka i heng mot NØ-SØ nå har stabilisert seg. Søndag kveld øker vinden fra sørlig retning, men det er usikkert hvor høyt mildværet har påvirket snødekket og hvor mye løssnø det fortsatt er tilgjengelig for snøtransport høyt til fjells. Det antas derfor at det kan dannes nye fokksnøflak i høyden i leheng mot N.

Lenger ned i snødekket er det blitt observert overflaterim, men det er stor usikkerhet i hvor utbredt dette er i regionen og om det er tilstede i flere himmelretninger. Det vil generelt være vanskelig å løse ut skred i dette laget siden det antageligvis ligger under skare og fokksnø, MEN der snødekket er tynt eller ved større tilleggsbelastning som for eksempel en gruppe skikjørere eller en snøskuter, vil det være mulig å løse ut skred på dette laget.

Snøskredfaren forventes å fortsatt holde seg på faregrad 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 13. januar 2018

Fredag formiddag ga et mildvær plussgrader opp til ca. 700 moh. Lørdag morgen er det igjen plussgrader i høyden. Uken startet med snøbyger og kraftig vind fra vest, høyt til fjells bærer nok snødekket fortsatt preg av dette med avblåste rygger og harde gamle fokksnøflak i leområde. I lavlandet er snødekket mer preget av mildværet og ansees som stabilt.

Onsdag ble det observert overflaterim i snødekket på 700 moh i et sørvestlig heng. Det er usikkert hvor utbredt dette er i regionen. Det finnes også kantkornlag i snødekket, men det er ikke observert faretegn fra dette den siste tiden.

Det er ikke meldt om skredaktivitet de siste dagene.

Fjellvær

Lørdag 13. januar 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørvest. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nullgradergrense er vanskelig å sette. Inversjon kan gi plussgrader høyt til fjells og lavere temperaturer i lavlandet.

Søndag 14. januar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Klarvær. Inversjon kan gi plussgrader i høyden først på dagen, synkende temperatur utover ettermiddagen. Kan være et tynt høyt skydekke.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS