Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 13.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i områder med fersk fokksnø. Det finnes svake lag dypere i snøpakka, vær oppmerksom der snødekket er tynt og rundt skoggrensen.

Skredfarevurdering

Påfyll av litt snø og vind fra nord kan danne fersk fokksnø i nye lesider. Dette vil være mest utbredt nord i regionen. Det kan være mulig å løse ut skred, men de ventes ikke å bli farlig store. Ellers finnes noen dager gammel fokksnø i leheng mot NV. Denne har nå stabilisert seg bra, og trenger større tilleggsbelastning for å løses ut. Det finnes et kantkornlag dypere i snødekket. Dette er mest framtredende i overgangen mot snaufjellet, men er sannsynligvis relativt vanskelig å påvirke nå. Vær likevel oppmerksom der snødekket er tynt. Skredfaren vurderes til 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 12. desember 2017

Det har blåst kraftig fra sørøst like før og gjennom helgen. Det ble observert en del snøfokk, og vinden har flyttet på det meste av snø i fjellet. Overflaten veksler mellom hard fokksnø og avblåste partier i fjellet. Spesielt over 600 moh har vinden tatt bra. I skogen og i meget skjermede områder er det partier med mykere fokksnø, men vinden har tatt noe også her.

Det er observert lag med kantkorn under skarelag flere steder i regionen. (Skarelag finnes opp til ca 800moh.) Den siste tiden er det observert drønn i snøen flere steder, vesentlig rundt og litt over tregrensa, ca 300-600 moh. Flere observasjoner 11.des tyder på at laget fortsatt er tilstede, men at det er relativt vanskelig å påvirke pga hard og bærende overflate de fleste steder.

Ingen observert skredaktivitet de siste dagene.

Ifølge observasjoner har fokksnøen nå stabilisert seg bra, og trenger stor tilleggsbelasting for å løse ut.

Fjellvær

Tirsdag 12. desember 2017

Oppholdsvær. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sør natt til tirsdag. -13 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 13. desember 2017

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -12 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS