Snøskredvarsel for Lyngen søndag 23.04.2017

3
Betydelig
Publisert:

Vær spesielt forsiktig i N- og Ø-vente leområder og høyt til fjells der et svakt lag av kantkornet snø kan ligge under fokksnøen. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind tidligere i uka har dannet fokksnøflak i leområder, hovedsakelig i N og Ø-vendte heng. Stedvis kan denne fokksnøen ligge på et svakt lag av kantkornet snø, og der dette finnes vil det være sannsynlig å løse ut skred ved liten tilleggsbelastning i bratt terreng. Fjernutløsning av skred kan også være mulig. Utbredelsen av det svake laget er usikker, men det anbefales varsom ferdsel. I S- og V-vendte fjellsider under ca 1000 moh er ikke kantkornlaget observert og det er generelt stabile forhold, men når sola skinner kan det gå små natulig utløste løssnøskred i bratte solvendte heng. Skredfaren vurderes til faregrad 3 -betydelig, men usikkerhet i utbredelsen av svakt lag, fører også til usikkerhet i faregraden.

Vedvarende svakt lag

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Mange bratte heng

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Unngå ferdsel i bratt terreng der skredproblemet finnes og i utløpssoner. Naturlig utløste skred er forventet. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Tirsdag og onsdag var det snøbyger i regionen og det kom 10-25 cm nysnø. Det har også vært perioder med kuling fra V og S. Nysnøen har vært fuktig opp til ca 400 moh. Natt til lørdag kom det ca 10 cm nysnø med vind fra NV. Torsdag ble det observert et nedføyket lag med små kantkornkrystaller som ligger under fokksnøen fra tidligere i uka. Utbredelsen av dette laget er usikker, men det er observert i N-vendte fjellsider og i SV-vendt 1150 moh. Det antas at dette laget ble dannet nær snøoverflaten i påska grunnet kaldt, klart vær og at det finnes i N og Ø-vendte heng. Det er også i disse himmelretningene det er mest snø oppå det svake laget. Høyt til fjells kan det også finnes i alle himmelretninger. Det gikk flere naturlig utløste str. 2 flakskred i N-vendt terreng torsdag/fredag. Det finnes lag av kantkorn i den gamle snøpakken. De fleste steder ligger dette laget dypt begravet under bærende snølag, og vil ikke være mulig å påvirke. Lørdag formiddag er det rolige vindfohold i regionen.
Fra lørdag ettermiddag ventes dreining til Ø-SØ frisk bris i fjellet. Stort sett oppholdsvær og perioder med sol. Søndag ventes Ø-SØ opptil frisk bris i fjellet. Oppholdsvær og perioder med sol. Plussgrader opp til 100-300 moh midt på dagen.
Moderat
2

Fra søndag ettermiddag ventes Ø bris. Oppholdsvær og perioder med sol. Plussgrader opp til 100-300 moh midt på dagen. Mandag ventes NØ-Ø bris. Opphold og perioder med sol. Plussgrader opp til 100-300 moh midt på dagen.

Nysnø og vind forrige uke dannet fokksnøflak i leområder, hovedsakelig i N og Ø-vendte heng. Stedvis kan denne fokksnøen ligge på et svakt lag av kantkornet snø, og der dette finnes vil det være mulig å løse ut skred ved liten tilleggsbelastning i bratt terreng. Utbredelsen av det svake laget er usikker, men det anbefales varsom ferdsel. I S- og V-vendte fjellsider under ca 1000 moh er ikke kantkornlaget observert og det er generelt stabile forhold, men når sola skinner kan det gå små natulig utløste løssnøskred i bratte solvendte heng. Vind fra Ø på søndag har lagt noe fokksnø i V-vendte leheng, men denne antas å stabiliseres hurtig pga av solpåvirkning. Skredfaren vurderes til faregrad 2 -moderat, men usikkerhet i utbredelsen og bruddforplantningsevnen til svakt lag, fører også til usikkerhet i faregraden.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.

Observasjoner

Rapportert av: LyngenDavid@ObsKorps (***)

i kommune: LYNGEN

Skredfarevurdering

1 Liten

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet

Skredproblem

Ubunden snø

Snødekke

101 cm snødybde 0 cm nysnø siste døgn

Vær

Ikke nedbør 1.0 grader

Stabilitetstest

God CTN@0cmIkke spesifisert

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: Fylket/varslingsregion. Beskrivelse:

Rapportert av: harvey@ObsKorps (**)

i kommune: TROMSØ

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Ikke gitt Ikke gitt

Snødekke

150 cm snødybde 0 cm nysnø siste døgn

Vær

Ikke nedbør -5.0 grader

Faretegn

Rimkrystaller store rimkrystaller over 1000m

Rapportert av: Jon_Frantzen@regobsTroms (*)

i kommune: LYNGEN

Snødekke

0 cm snødybde 0 cm nysnø siste døgn

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Rapportert av: torben@obskorps (***)

i kommune: LYNGEN

Skredfarevurdering

2 Moderat

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet

Skredproblem

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Snødekke

0 cm snødybde 0 cm nysnø siste døgn

Vær

Ikke nedbør 0.0 grader

Stabilitetstest

Ikke gitt Ikke gitt@0cmIkke spesifisert

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: På dette stedet. Beskrivelse: Mye vind i fjellet men lokalt. Varierende hvordan vinden har påvirket snødekket.

Rapportert av: LyngenDavid@ObsKorps (***)

i kommune: LYNGEN

Skredfarevurdering

2 Moderat

Skredproblem

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Stabilitetstest

Middels CTM15@5cmQ2