Snøskredvarsel for Lyngen søndag 26.05.2019

1
Liten
Publisert:

Generelt stabile forhold. Vær varsom i bratte solutsatte fjellsider om snøoverflaten blir våt og myk.

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.
1 - Små
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Generelt stabile forhold på grunn av lav temperatur og nattefrost i høyden. Den lille nedbøren som er meldt ventes ikke å endre snøskredfaren i særlig grad, men vær obs hvis solen får varmet opp nysnø i bratte, solvendte sider. Da kan det være lett å løse ut små, våte løssnøskred og enkelte skred kan gå naturlig, typisk i nærheten av klipper og bart berg.
Snøen i overflaten har tidligere vært påvirket av sol og varme helt til topps. De siste dagene har snødekket frosset til på grunn av nattefrost. Vekslende temperaturer gjennom døgnet har gitt varierende fuktighet i overflaten i løpet av dagen. Mange steder har det vært skare også på dagtid. Under ca 300 moh er det generelt lite snø igjen. I solutsatte sider er det usammenhengende snødekke også høyere opp.
Det gamle snødekket er generelt smelteomvandlet og uten kritsk lagdeling. Høyt til fjells, særlig i nordvendte heng, kan det fremdeles være vedvarende svake lag tilstede, men disse ligger i så fall dypt og under hard snø og er ikke mulig å påvirke nå.
Natt til lørdag var det 2 minusgrader på Gjerdelvdalen målestasjon, 670 moh.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nord.
-5 °C til 2 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 400 moh natt til lørdag.
Delvis skyet.
Litt lavere temperatur. Høyest temperatur i indre strøk.

For oppdatert værvarsel se yr.no
1 - 2 nedbør mm i døgnet.
Bris fra nordvest.
-6 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 300 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Lyngen / TROMSØ

Snø

24.05.2019 kl. 14:07

1830 moh

Ingrid@NVE (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Ingrid@NVE Kommentar:  Vær tidleg på dag.
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Ingrid@NVE Kommentar:  Tilskyande utover dagen.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 3 av 3 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Ingrid@NVE Kommentar:  Fint skiføre i der sola fekk tatt.

Faretegn

Rimkrystaller Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Det var overflaterim frå ca. 900 moh til toppen, men utover dagen smelta dette i sidene som fekk mest sol og lite vind, der det blei slusj (våt snø). Krystallane var nokre mm store, og var opp på hard skare. Med værprognosa som er no, vil ikkje dette bli eit problem.

Skredfarevurdering

1 Liten Det var fast snø, enten som skare, eller som eit tynt lag med våt snø (sløsj) på ein grovkorna fryst smeltepakke. Ut i frå det eg såg i dag var det ingen reelle skredproblem. Med gjeldande værprognose med ca. Samme temperaturar og litt meir skyer vil truleg skredfara vere uendra den neste dagen. Varslet faregrad er riktig Varselet stemmer godt med observasjonar i dag.

Skredaktivitet

24. mai. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Det var fast snø og ingen skredaktivitet blei observert i dag. Nokre klumpar frå eit glideskred ramla ned når sola varma opp omliggande sva, men d var veldig lite. Har gått mange skred førre helg og i starten av veka når det var varmt og veldig våt snø.

Snødekke

Ikke snøfokk Snøgrense på 200 moh Skare Tørr Etter mildværet førre helg og i starten av veka har det blitt kaldare, og snødekket har fryst. Snøoverflata i dag besto dermed primært av skare med rim på. I dei mest solutsatte sidene blei det fin grovkorna slusj/våt snø i overflata utover dagen, og rimet smelta. Det var berre dei øverste centimeterane som blei påverka, og snødekket var dermed fast og fint.

Vær

Ikke nedbør fra N ↓ 20% skyer Sol og fint vær, kald vind i høgda. Utover ettermiddagen skya det meir over. Det var mindre skyer dess nærmare kysten ein kom.

ObsID: 195571
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.