Snøskredvarsel for Lyngen onsdag 24.05.2017

1
Liten
Publisert:

Generelt gunstige forhold. Men husk at selv små skred kan være farlige i/ved terrengfeller.

Skredfarevurdering

I høyden kan snøbyger kombinert med vind ha dannet ustabile fokksnøflak i lesider, men problemet ventes å vare begrenset på grunn av små nedbørmengder og rask stabilisering. Nedbør som regn i lavlandet gjør at faren for våte skred er tilstede, men det er ventet at snødekket vil drenere regnet godt. Der hvor snøen er vannmettet i overflaten kan det løsne små, våte løssnøskred i bratte sider. Hvis solen titter frem og får tid til å jobbe med snøen, vil den kunne smelte den ferske nysnøen i bratte sider og trigge små, våte løssnøskred eller flakskred. Vær også obs på skavler. Skredfaren vurderes til 1 – liten.

Våte løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt. Se etter områder der vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk.
Det lite løssnø tilgjengelig for vindtransport i terrenget. Etter en periode med varmere temperaturer høyt til fjells har det nå blitt noe kjøligere og kommet litt nysnø i høyden. Nysnøen har lagt seg over skarelag som har blitt dannet etter nattefrost i helgen. I enkelte leheng kan det ha samlet seg nok snø til å utgjøre små fokksnøflak. Opp til ca. 700 moh er snødekket nå gjennomfuktet med lite lagdeling. Over dette kan snødekket være mer finkornet og mere lagdelt, til tross for milde temperaturer den siste tiden. Det er tidligere observert små, våte løssnøskred I området, og tirsdag morgen gikk et stort, vått løssnøskred over vei på Sør-østsiden av Lyngenhalvøya. Det kan fortsatt finnes vedvarende svake lag dypt i snødekket, men det skal mye regn og smelting til for å påvirke disse. Det forventes også at eventuelle vedvarende svake lag har stabilisert seg mange steder som følge av gunstige temperaturgradienter i snødekket. Tirsdag formiddag er det spredte sludd- og snøbyger, skiftende bris og -4 til +2
Fra tirsdag ettermiddag ventes NV bris. Stort sett oppholdsvær og om kvelden lettere skydekke. Plussgrader opptil 300-600 moh. Onsdag ventes skiftende bris i fjellet. Spredte regnbyger, men også litt sol av og til. Plussgrader under ca. 300-700 moh. 0-2 mm nedbør.
Liten
1

Torsdag ventes skiftende bris i fjellet. Fra om ettermiddagen nordlig periodevis liten kuling. Perioder med regn, snø over 200-500 moh. 2-5 mm nedbør. Fra om ettermiddagen litt lettere skydekke.

Våte løssnøskred vil fortsatt vare hovedproblemet. Vind i kombinasjon med nedbør vil legge opp ferske fokksnøflak i lesider, men på grunn av stabil situasjon fra tidligere, lite løssnø tilgjengelig for vindtransport i terrenget og små nedbørmengder ventes problemet vare svært begrenset. Skredfaren vurderes til faregrad 1-liten.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.